Foto: EPA
Foto: EPA

Postopek sta pred šestimi leti sprožila partnerja Mladen Kodžić in Ivo Šegota, ki so ju v centru za socialno delo zavrnili le zato, ker živita v istospolni partnerski skupnosti, je za Radio Slovenija poročala Tanja Borčić Bernard.

Pred dvema letoma je njuni prošnji za posvojitev ali rejništvo otrok ugodilo hrvaško prvostopenjsko sodišče, višje upravno sodišče pa je zdaj dokončno zavrnilo pritožbo pristojnega ministrstva, ki je trdilo, da istospolni pari ne bi smeli pristopiti k oceni za posvojitelje, češ da je to zaščita interesa otroka.

To je velik trenutek za LGBT-skupnost na Hrvaškem, kajti istospolni partnerji so zdaj izenačeni z vsemi drugimi pri postopkih za rejništvo ali posvojitev, je dejal Daniel Martinović, predsednik združenja mavričnih družin.

Konservativne skupine na Hrvaškem z odločitvijo višjega upravnega sodišča niso zadovoljne. Kot družbi in civilizaciji nam po tej odločitvi ni več pomoči, je dejal član kluba Suverenistov Hrvoje Zekanović in dodal, da je sodišče prestopilo rdečo črto, ki jo predstavlja družina z moškim in žensko.

Šegota in Kodžić sta pred dvema letoma postala rejnika dveh otrok, zdaj so jima odprta vrata tudi za postopek posvojitve. Na Hrvaškem ima otroke 25 istospolnih parov, od tega jih je 10 posvojenih, vendar ne v družinah istospolne življenjske skupnosti.

Danes smo že dobili povpraševanje treh lezbičnih parov, ki želijo posvojiti otroka, je dejal Martinović in hrvaško družbo pozval k večjemu razumevanju in empatiji brez predsodkov.