Zakon je v EU-ju sprožil burne odzive. Foto: Reuters
Zakon je v EU-ju sprožil burne odzive. Foto: Reuters

Za razpis referenduma je glasovalo 125 poslank in poslancev v 199-članskem parlamentu, med njimi poslanci in poslanke vladajoče stranke Fidesz in nekateri neodvisni člani parlamenta. Opozicija je glasovanje bojkotirala.

Vodja poslanske skupine Fidesza Mate Kocsis je bil zaradi tega kritičen do opozicije. Po glasovanju je dejal, da je namen referenduma in zakona dati staršem izključno pravico do vzgoje otrok. Dejal je še, da bi lahko referendum potekal s parlamentarnimi volitvami spomladi prihodnje leto.

Eno od referendumskih vprašanj se bo glasilo, ali podpirajo pouk o spolni usmerjenosti v javnih izobraževalnih ustanovah brez odobritve staršev. Drugo vprašanje se glasi, ali podpirajo seznanjanje mladoletnih s terapijami za spremembo spola. Tretje vprašanje se nanaša na omejevanje medijskih vsebin, ki vplivajo na spolni razvoj otrok, četrto pa na podporo medijskim vsebinam, ki otrokom predstavljajo spremembo spola. Sprva je bilo načrtovanih pet vprašanj, a je pristojno sodišče eno prepovedalo.

Neodvisni poslanec Janos Bencsik je bil kritičen do referendumskih vprašanj, češ da ima večina ljudi tako in tako odklonilno stališče do tega, zato ni nobene potrebe po tako dragem referendumu, je dejal. Po njegovih besedah bi bilo bolje, da bi 5,5 milijarde forintov (okoli 15 milijonov evrov), kolikor bo referendum stal, porabili za izobraževanje.

Zakon, ki v izobraževalnem procesu prepoveduje širjenje vsebin o skupnosti LGBTIQ, je začel veljati julija letos. V EU-ju je sprožil burne odzive. Evropska komisija je sprožila tudi pravni postopek proti Madžarski zaradi kršenja temeljnih pravic oseb LGBTIQ.