Na zagrebški Filozofski fakulteti so med pregledanimi 280 diplomami odkrili tri ponarejene. Foto: BoBo
Na zagrebški Filozofski fakulteti so med pregledanimi 280 diplomami odkrili tri ponarejene. Foto: BoBo

Če gre soditi po prvem preverjanju avtentičnosti visokošolskih diplom zaposlenih v hrvaškem šolstvu, je vsaj ena na sto diplom ponarejena, je za Radio Slovenija poročala Tanja Borčić Bernard.

Med ponarejenimi diplomami so odkrili tudi diplomo profesorice nemščine in francoščine, ki je na neki gimnaziji predavala 18 let.

Kot pojasnjuje hrvaška šolska ministrica Blaženka Divjak, ena od odkritih lažnih profesoric ni bila nikoli niti vpisana na Filozofsko fakulteto. Ponarejeni sta diplomi iz nemščine in francoščine oziroma nemščine in hrvaščine, ter diploma iz informacijskih znanosti.

Vsi trije "diplomanti" poučujejo v šolah in vsi bodo dobili izredno odpoved, pravi ministrica za šolstvo, ki napoveduje, da se akcija preverjanja diplom nadaljuje.

To sicer niso prvi primeri odkritja ponarejenih diplom na Hrvaškem, saj so v preteklosti enake prevare že dokazali nekaterim visokim politikom.

Bodo prorektorju univerze odvzeli profesuro?

Zadnji in najodmevnejši primer nepravilnosti je primer prorektorja zagrebške univerze, ki mu je etična komisija dokazala nepravilnosti pri znanstvenem napredovanju.

Kot je pojasnila članica komisije, zaslužna profesorica Nadežda Čačinović, prorektor zagrebške univerze domnevnih znanstvenih člankov ni objavljal v recenziranih publikacijah in torej ni zaslužil imenovanja za rednega profesorja. Na Filozofski fakulteti zdaj predlagajo, da bi mu morali odvzeti profesuro, šolska ministrica pa zaradi avtonomnosti univerze na ta primer nima vpliva.