Nekatere nadzore cen je inšpektorat izvedel po prijavah potrišnikov. Foto: Reuters
Nekatere nadzore cen je inšpektorat izvedel po prijavah potrišnikov. Foto: Reuters

Od 5. januarja, ko je vlada pozvala trgovce, naj cene vrnejo na raven pred 31. decembrom lani, do srede so inšpekcijske službe opravile skupno 1458 nadzorov. V 305 primerih so ugotovili neupravičeno zviševanje cen po 31. decembru, za 211 primerov pa upravičenost podražitev še preverjajo.

Največ – 604 nadzore – so opravili v gostinski dejavnosti, 382 nadzorov v storitvenem sektorju, 328 v maloprodaji in 108 v pekarnah.

Cene storitev na Hrvaškem so se po uvedbi evra v povprečju dvignile do 30 odstotkov, cene izdelkov v pekarnah za 15 odstotkov, cene gostinskih storitev do deset odstotkov, cene v maloprodajnih trgovinah pri posameznih izdelkih, kot so mleko, piščančje meso in pivo, pa za 17 odstotkov.

Tržna inšpekcija je nadzore opravila v 19 trgovskih verigah, skupno 93 nadzorov. Pri štirih trgovcih je ugotovila neupravičeno zviševanje maloprodajnih cen za deset izdelkov. Med njimi so bili hrana za mačke in pse, napitek iz kakava, pečenica, tekoči jogurt, maslo, čokolada za kuhanje, kisle kumarice ter piškoti.

Vsem poslovnim subjektom, ki so po 31. decembru 2022 neupravičeno dvignili cene, so izdali denarne kazni. Do 25. januarja so jih izdali 272 v skupni vrednosti 457.000 evrov.