Foto: EPA
Foto: EPA

"Trgovske verige iz meseca v mesec zvišujejo cene. Zdaj, ko smo uvedli evro, višajo cene in poskušajo prevarati hrvaške državljane. Tega jim ne bomo dopustili," je po sestanku s trgovci po poročanju hrvaške javne televizije HRT dejal Filipović.

Pojasnil je, da so s predstavniki trgovskih verig govorili o nenehni rasti cen hrane in brezalkoholnih pijač. Ta po njegovem mnenju najbolj vpliva tudi na visoko inflacijo, ki trenutno znaša 13,5 odstotka.

"Če za primer pogledate september, smo omejili cene devetih osnovnih živil. Lahko ste slišali trgovce, kako bodo propadli in kako bo prišlo do pomanjkanja, a se ni zgodilo nič od tega. Kar sedem od teh devetih izdelkov ima danes nižjo ceno od maksimalne. Prišlo je do konkurence, cene so se spustile," je poudaril iminister. Po njegovem mnenju je to jasen kazalnik, da je še prostor za nižanje cen, ne pa njihovo nenehno dvigovanje.

Na Hrvaškem podražitve ob uvedbi evra

Vlada grozi s črnimi listami in zamrznitvami cen

Filipović je napovedal, da nikomur, ki bo prehod na evro poskušal izkoristiti za dvigovanje cen, tega ne bodo dopustili. "Zavarovali bomo državljane," je dejal in dodal, da ima vlada za to različne mehanizme. "Vse je na mizi, od črnih list do zamrznitve cen širokega spektra izdelkov. Popolnoma vse," je opozoril.

Trgovci nezadovoljni

Trgovci so bili po sestanku z ministrom nezadovoljni in so hitro odšli, poroča HRT.

Predsednik Združenja trgovin pri Hrvaški zvezi delodajalcev (HUP) Martin Evačić je zagotovil, da trgovci niso zviševali cen, ampak da so jih zaokroževali po pravilih zaokroževanja. "Danes berem po portalih, da so cene storitev dvignili frizerji, da je kava dva evra, ampak res ne vidim, kakšno zvezo ima to s trgovci," je še poudaril Evačić.

Na podražitve že od ponedeljka, ko je bil na Hrvaškem delovni dan, opozarjajo tako hrvaški mediji kot državljani prek družabnih omrežij ter v trgovinah, pekarnah in lokalih. Najbolj so Hrvate ob uvedbi evra zmotile cene pekarskih izdelkov, kave in različnih storitev, nekatere pa tudi podražitve parkirnin, čeprav so te zaradi zaokroževanja cen višje kvečjemu za nekaj lip ali manj kot cent.

Zaradi podražitev se je s pristojnimi ministri in predstavniki davčne in carinske uprave ter državnega inšpektorata v ponedeljek sestal hrvaški premier Andrej Plenković. Z njimi je govoril o nadaljnjih dejavnostih za zavarovanje potrošnikov od nepravičnega dvigovanja cen, je sporočil na Twitterju in ob tem še enkrat opozoril, da uvedba evra ne sme biti razlog za dvig cen blaga in storitev.

Na Hrvaškem že tretji dan velja evro kot nova valuta