Na počitnicah lahko pride tudi do bolezni in poškodb. Foto: Pixabay
Na počitnicah lahko pride tudi do bolezni in poškodb. Foto: Pixabay

Lokalne skupnosti jih skušajo privabiti z dodatnimi finančnimi spodbudami, a pri tem niso preveč uspešne.

Na šibeniškem območju štirje splošni zdravniki skrbijo za 9500 svojih rednih zavarovancev, okrog 9000 dodatnih ljudi, ki na obalo prihajajo ob koncu tedna, v glavni turistični sezoni pa še za 250.000 turistov. Zdravstveni dom v Šibeniku sprejema paciente tudi iz Vodic, Murterja, Pirovca in zaledja.

"Ob rednih zavarovancih poleti naša ambulanta oskrbi tudi od 10.000 do 12.000 turistov," pravi splošna zdravnica Vesna Šunjić. Podobno kritično stanje je tudi na Lošinju, Cresu, Susku, kjer za pet otokov skrbi en sam zdravnik.

Velika razbremenitev bi bile turistične ambulante, a lokalne oblasti ne morejo najti zdravnikov, ki bi bili v njih pripravljeni delati.

"Že dolgo imamo objavljen razpis za zaposlitev sezonskega zdravnika, a se nanj nihče ni prijavil," razlaga ravnatelj Zdravstvenega doma v Šibeniku Boris Magazin. Pri tem denar ni težava, saj je županija pripravljena poleg plače sezonskim zdravnikom ponuditi tudi brezplačno stanovanje.

In medtem ko zdravniki na obali poleti ne morejo niti sanjati o kakšnem dopustu, je minister za zdravje Vili Beroš tudi preostalim zdravstvenim ustanovam na Hrvaškem poslal navodilo, da na dopust hkrati ne sme iti več kot tretjina zaposlenih na tistih oddelkih, kjer so čakalne dobe že zdaj osem mesecev ali dlje. Dosedanja praksa je namreč pokazala, da se poleti opravi manj kot 50 odstotkov diagnostičnih pregledov.