Za povišanje obdavčitve so se odločile skoraj vse istrske občine, vključno z rovinjsko. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Za povišanje obdavčitve so se odločile skoraj vse istrske občine, vključno z rovinjsko. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Za to so se odločile vse občine v Istri, kjer ima apartmaje in počitniške hišice veliko Slovencev.

Obdavčitev počitniških hiš ali apartmajev pri sosedih ni novost, z letošnjim letom se je spremenil le razpon, za katerega se same odločijo lokalne skupnosti: davek lahko znaša največ pet evrov na kvadratni meter. Pulj, Brtonigla, Buje, Fažana, Novigrad, Poreč, Umag, Rovinj – skoraj vse občine v Istri so se odločile za povišanje – z dosedanjih dveh na pet evrov.

Lastniki morajo podatke o svoji nepremičnini na Hrvaškem sporočiti do 31. marca. Če pa počitniško hišo uporabljajo vse leto, če imajo v njej prijavljeno bivališče in če lastniki predložijo dokazila o plačanih računih za to, davka ne plačajo. Po neuradnih podatkih naj bi bili Slovenci lastniki več kot 120.000 nepremičnin na Hrvaškem, lani so jih kupili 3392, večinoma počitniških hiš ali apartmajev.

Kaj bo prinesla povišana obdavčitev? Pri sosedih so ugibali, ali se bodo lastniki odločali za prodajo. Davorka Ukota iz umaške poslovalnice nepremičninske agencije Remax tega ne pričakuje: "Kdor se je odločil kupiti nepremičnino v Istri, ga ta višja obdavčitev od tega ne bo odvrnila. Ne zaznavamo kakšne razlike pri kupcih, tudi slovenskih. Občutek imam, da je zanimanje za nakup nepremičnin v Istri pri Slovencih še večje."

Obdavčitev zadeva legalne nepremičnine. Prav v teh dneh pa je umaška občina objavila posnetek nelegalnih objektov, večinoma na kmetijskih zemljiščih. Na občini jim pravijo kar favele, ki naj bi bile v večinski lasti Slovencev, ki so jih v posnetku označili za konkvistadorje.