Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi lanske suše so kmetje na Hrvaškem namreč pridelali polovico manj krompirja kot običajno.

"Krompirja nimam že zadnjih dvajset dni in ga verjetno ne bom imela še nekaj časa. Lanski krompir je slab, mladi pa je predrag in ga ljudje nočejo kupovati, tako da ga niti ne ponujamo," je dejala ena od branjevk v Zagrebu. Pojasnila je, da je kilogram mladega krompirja lani stal do sedem kun ali slab evro, letos pa je po dva evra.

Da krompirja ne bo še nekaj časa, so dejale tudi trgovke v eni od zagrebških trgovin znane hrvaške trgovske verige, kjer so bile police s krompirjem danes popolnoma prazne.

Nekatere trgovske verige, ki krompir uvažajo iz Egipta in drugih bolj oddaljenih držav, to živilo v manjših količinah še imajo, a se police prav tako hitro izpraznijo.

Predsednik medžimurskega združenja proizvajalcev trgovskega krompirja Damir Mesarić je v sredo za hrvaški časopis Večernji list pojasnil, da so na Hrvaškem lani zaradi suše pridelali od 50 do 60 odstotkov manj krompirja, zato so ga veliko uvozili. Težave so nastale, ko ni bilo več krompirja niti v drugih delih Evrope.

Suše in poplave po Evropi

"Tudi Evropa je tako lani kot letos imela težave, od suše v Španiji in na jugu Francije do velikih poplav v Italiji in konec koncev na Hrvaškem," je pojasnil. To, kar so v trgovinah prodajali doslej pod deklaracijo domači, je bil po podatkih Mesarića uvožen krompir iz Egipta ali Cipra.

"Domačega krompirja preprosto ni ali pa ga je zelo malo," je dejal in poudaril, da da so stari krompir večinoma prodali že v januarju in februarju.

Mesarić je povedal, da so poplave prejšnji mesec povzročile škodo v Zagorju in Medžimurju, pobiranje krompirja pa zaradi slabega vremena zamuja tudi v Liki. "Trenutno največ pričakujemo od Istre, kjer bodo začeli pobirati krompir te dni, kar bi moralo prinesti olajšanje," je napovedal. V Medžimurju ga bodo začeli pobirati pozneje.

Prvi domači krompir bo po njegovih predvidevanjih prišel na trg sredi junija, morda šele ob koncu meseca. Kako bo s ponudbo krompirja v letošnjem letu, je po njegovih besedah težko predvideti. Enako velja za ceno, ki bo odvisna izključno od trga. "Če bo povpraševanje, mu bo cena rasla," je napovedal.