Zakon predvideva tudi strožje kazni za tiste, ki bi nezakonito gradili na morskem javnem dobru. Foto: EPA
Zakon predvideva tudi strožje kazni za tiste, ki bi nezakonito gradili na morskem javnem dobru. Foto: EPA

Minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Oleg Butković je soglašal s predlogom nekaterih poslancev glede delitve plaž. Pojem javne plaže zajema mestne plaže in plaže pred turističnimi nastanitvenimi objekti, pojem plaža za posebne namene pa se nanaša na določene dejavnosti, kot so na primer zdravstvena dejavnost, plaža za pse in podobno.

Zakon pa bo prepovedoval ograjevanje, zaračunavanje za vstop ali prepoved dostopa, pravi pristojni minister.

Prvotni predlog, kot ga je vlada premierja Andreja Plenkovića poslala v sabor, je po mnenju celotne hrvaške opozicije pa tudi nekaterih strokovnih združenj preveč ohlapen in dopušča nevarnost privatizacije dela obale, je za Radio Slovenija poročala Tanja Borčić Bernard.

Opozicija je zato v ponedeljek zahtevala umik predloga zakona iz parlamentarne obravnave. Poudarjali so namreč, da bo zakon turističnemu sektorju in zasebnikom prek koncesij omogočil privatizacijo dela obale.

"Zakaj nas prepričujete, da je plaža javna, če v členu 50 zakona piše, da koncesionar plaže lahko toži osebo, ki ovira njegov prostor," je vprašala Katarina Peović iz Delavske fronte.

Sabina Glasovac iz SDP-ja pa je dodala, da zakon uvaja komunalne redarje, ki bodo varovali zasebne vlagatelje pred domačini, ki se bodo želeli kopati na svoji plaži.

Minister Butković je za zdaj privolil le na to, da se iz zakona umakne izraz hotelske plaže, tako da ostanejo le javne plaže in plaže za posebne namene.

Poudaril je, da koncesionarji ne smejo postavljati ležalnikov in teras gostinskih objektov na celotno plažo ter da ima vsak pravico do pristopa do katerega koli dela plaže.

"Nobenega govora ni o tem, da bi kdor koli komur koli prepovedal, da obišče neko plažo. A obstajajo plaže za posebno rabo, kot so nudistične plaže in plaže pred specializiranimi bolnišnicami, ki so ograjene, ampak to niso plaže pred hoteli ali javne plaže," je v razpravi dejal Butković.

Na Hrvaškem je trenutno 18 ograjenih plaž, kar po njegovih besedah omogoča zakon iz leta 2003. Dodal je, da bodo ograje z njih umaknili po izteku koncesij in da bodo plaže postale javne.

Opozicija zoper omenjeni zakon prihodnji teden organizira proteste.