Prizor v Hrvatski Kostajnici. Foto: Reuters
Prizor v Hrvatski Kostajnici. Foto: Reuters

V Krapinsko-zagorski županiji je voda odnesla leseni most za pešce v Donji Stubici, v Mokricah pa je poplavilo več hiš. Nekateri deli Krapine imajo težave pri oskrbi z elektriko, potem ko je močan veter podrl več dreves, ta pa so potrgala električno napeljavo. Voda je povzročila veliko škodo tudi v Varaždinski županiji, kjer so hudourne vode poplavile kleti, ceste in polja, danes poroča hrvaška javna radiotelevizija HRT.

Voda je povzročila veliko škodo tudi v Varaždinski županiji, kjer so hudourne vode poplavile kleti, ceste in polja.

"Gre za rekordne vodostaje in razmere, s katerimi se doslej ni srečal še nihče, ki dela v sistemu," je danes po seji županijskega štaba civilne zaščite v Varaždinu izjavil notranji minister Davor Božinović. Izpostavil je, da je najpomembnejše, da ni bilo smrtnih žrtev. Škodo, ki so jo povzročile poplave, bodo morali še oceniti.

V Šibeniško-kninski županiji je v torek zvečer začelo poplavljati zaradi podzemnih voda, ki so pridrle na površje. Najbolj ogrožena sta naselje Torbice, kjer je voda vdrla v dve hiši, in cesta od Macura proti Nuiću, so sporočili iz hrvaškega štaba civilne zaščite. Iz poplavljenih hiš so začeli črpati vodo, okoli drugih objektov pa postavljajo vreče s peskom.

Una dosegla skoraj pet metrov

Vodna gladina Une v Hrvatski Kostajnici na meji z Bosno in Hercegovino se še naprej viša. Danes ob sedmih zjutraj je bila visoka 487 centimetrov, ob 13. uri 495 centimetrov, ob 19. pa 497 centimetrov. Izredno stanje razglasijo, ko gladina reke Une doseže 450 centimetrov.

Kljub celonočnemu boju z naraslo reko Uno začasni zasipi v posameznih delih Hrvatske Kostajnice niso zdržali, voda pa se je prebila celo do glavnega mestnega križišča. Nekatere hiše so pod vodo in je do njih mogoče priti samo s čolni, poroča hrvaški časopis Jutranji list.

Dva dni po začetku poplav v Obrovcu v Zadrski županiji je reka Zrmanja v torek začela upadati, in sicer z rekordnih 302 centimetra v ponedeljek na 243 centimetrov v torek. Poveljnik štaba civilne zaščite Obrovca je v torek zvečer za HRT dejal, da stanje ni skrb vzbujajoče, in izrazil upanje, da je najhuje mimo.

V Obrovcu upajo, da je najhuje mimo. Foto: AP
V Obrovcu upajo, da je najhuje mimo. Foto: AP

V pričakovanju novih padavin

Vremenoslovec Zoran Vakula pa je za HRT opozoril, da v osrednjem delu Hrvaške danes pričakujejo novo količino padavin in da bi lahko padlo od 20 do 50, morda lokalno tudi do 80 litrov novega dežja na kvadratni meter.

V Hrvatskih vodah so najvišje vodne gladine rek Korane in Kolpe v Karlovcu ter Une v Hrvatski Kostajnici napovedali za danes. Opozorili so tudi na nevarnost visokega vodostaja Save zaradi padavin v Sloveniji, kar bi se zgodilo zvečer ali ponoči.

Gladina Korane in Kolpe se še vedno dviga. Danes ob enih je znašala 838 centimetrov, zaradi česar so razglasili izredno stanje, do 19. ure zvečer pa se je povzpela na 846 centimetrov. Voda je poplavila športnorekreacijski center Korana, pod vodo pa so tudi nekateri drugi deli mesta. "Vso noč smo bili zunaj skupaj z vojsko. Vojska dela začasne nasipe na levem bregu Korane. ŠRC Korana je poplavljen," je za hrvaško televizijo N1 davi dejal poveljnik gasilske enote v Karlovcu Miroslav Rade.

"Za zdaj še ne znamo napovedati, kje se bo ustavil vodostaj," pa je dejal za lokalni Radio Mrežnica. Dodal je, da so nekateri začasni nasipi popustili, in dodal, da bodo poplave povzročile veliko škodo.

Vodja izpostave Hrvatskih voda za območje Karlovca Zoran Pavlović je v torek sicer dejal, da v Karlovcu ne pričakujejo poplav, ker napovedi kažejo, da gladina Kolpe ne bo presegla 800 centimetrov.

Zaradi obilnih padavin in zemeljskih plazov je bilo za ves promet tudi danes zaprtih več cest, so sporočili iz Hrvatskega autokluba.

Angažirali skoraj 3000 gasilcev

Zaradi poplav so na Hrvaškem v zadnjih štirih dneh angažirali in na teren poslali 2872 gasilcev in 1043 gasilskih vozil, ki so opravili 1121 intervencij protipoplavne zaščite, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sporočila hrvaška gasilska skupnost.

"Gasilci so na terenu že od prvega dne. Izčrpavamo vodo iz objektov, posvečamo se gradnji nasipov in vsem drugim nalogam, ki jih pred nas postavljajo poplave," je ob ogledu poplavljenih območij v Hrvatski Kostajnici povedal glavni gasilski poveljnik Slavko Tucaković.

Hrvaški državni hidrometeorološki zavod je medtem sporočil, da se obdobje padavin na območju skoraj celotne države nadaljuje in da obstaja možnost nadaljnjih težav, navaja hrvaški spletni portal televizije N1. Posamezne gladine še vedno naraščajo, umiritev razmer pa gre pričakovati konec tedna.

Evakuacija v BiH-u

Reka Una, ki ogroža Hrvatsko Kostajnico na vzhodu Hrvaške, že od ponedeljka poplavlja območja v zahodnem delu Bosne in Hercegovine. Prestopila je bregove v večjem delu Bosanske Krupe in poplavila številne objekte. V naselju Krušnica so poplave od preostalega dela mesta odrezale 350 gospodinjstev, poroča časopis Dnevni avaz.

"S čolni pomagamo ljudem, ki hodijo v službo, potrebujejo živila, zdravila in vse drugo. Hkrati je ob Uni ogroženih od 200 do 300 objektov. Še vedno so pod vodo," je za Dnevni avaz povedal Tarik Halkić iz službe za reševanje na vodi in pod vodo v Bosanski Krupi. Dodal je, da so evakuirali približno 15 gospodinjstev.

Zaradi poplav so poleg Kulen Vakufa in Sanskega mosta v torek zvečer razglasili stanje naravne nesreče še v Bihaću in občini Bosanski Novi, od koder so morali evakuirati 18 ljudi.

V desetih mestnih skupnostih v Bihaću je poplavilo več kot 200 objektov in večje število kmetijskih zemljišč, so sporočili iz štaba civilne zaščite v Bihaću, kjer so za to območje v torek zvečer razglasili stanje naravne nesreče. Dodali so, da v poplavah ni bilo poškodovanih.

Najhuje je na območju bihaškega naselja Pokoj, kjer je voda poplavila ceste in številne objekte, od torka zvečer pa so prebivalci naselja tudi brez elektrike. "Pod vodo je več kot 50 zgradb. Gre za hiše in pomožne objekte. Najbolj nas je prizadel izpad elektrike. Brez elektrike smo že 15 ur, ocenjujejo pa, da je ne bomo imeli še nekaj dni," je za tiskovno agencijo Federacije BiH-a Fena izpostavil predsednik krajevne skupnosti Pokoj Amir Korčić.

Stanje naravne nesreče so zaradi visoke gladine Une razglasili tudi v občini Bosanski Novi, so sporočili iz tamkajšnjega štaba za izredne razmere.

Župan občine Miroslav Drljača, ki je tudi poveljnik štaba, je po pisanju portala sarajevskega časnika Dnevni avaz povedal, da je voda vdrla v naselje Mlakve, od koder so evakuirali 18 ljudi, med njimi tudi otroke.

"Razmere so težke, glede na to, da je voda v teh nekaj dneh vdrla v več kot 40 stanovanjskih objektov," je dejal Drljača, ki je tudi poveljnik štaba. Dodal je, da danes ni pouka v osnovnih in srednjih šolah.

Izpostavil je še, da se gladini Une in Sane višata za centimeter na uro. Ob tem je poudaril, da danes zagotovo ne morejo reči, da so razmere stabilne.

Reki Una in Sana sta poplavljali tudi v Kulen Vakufu in Sanskem Mostu, kjer so oblasti razglasile stanje naravne nesreče že v ponedeljek.