Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Sredni napad na nepalskega državljana je v četrtek za hrvaški časopis Jutarnji list potrdila policija. Tuji državljan po njihovih informacijah ni bil poškodovan, dogodek pa še preiskujejo.

Kot piše Jutarnji list, so neznanci nepalskega državljana napadli v sredo po 21. uri, ko se je vračal domov z dela v eni izmed trgovin. Na tramvajski postaji so k njemu pristopili neznani moški in zahtevali cigareto. Ko jim je rekel, da ne kadi in da je nima, so ga napadli.

To sicer ni bil prvi napad na tujega delavca v zadnjem času. Novembra lani je skupina treh mladih napadla dostavljavca hrane za podjetje Glovo. Pri Glovu so tedaj razkrili, da so za vse dostavljavce uvedli SOS-gumb na aplikaciji, prek katerega zaposleni lahko hitro pokličejo na pomoč pristojne organe.

Lažne obtožbe o otipavanju mladoletnic

Sovraštvo do tujih delavcev iz azijskih držav se je okrepilo, potem ko so po spletu začele krožiti fotografije z zagrebškega glavnega trga med praznovanjem novega leta, kjer je bilo tudi veliko ljudi iz Azije.

Fotografije so spremljali sovražni komentarji na družbenih omrežjih, pojavile pa so se tudi obtožbe, da so tujci otipavali mladoletnice in da je morala posredovati policija.

Zagrebška policija je navedbe na družbenih omrežjih medtem zanikala. Za hrvaški spletni portal Index so zatrdili, da niso prejeli nobenih informacij ali prijav zaradi domnevnega nadlegovanja mladoletnic med praznovanjem novega leta ne prek operativno-komunikacijskega centra ne na kateri od policijskih postaj.

Na Hrvaškem so od začetka januarja do konca novembra lani izdali več kot 160.000 delovnih dovoljenj tujcem, kar je za 30 odstotkov več kot v celotnem letu 2022. Več kot 41.000 ali 35 odstotkov delovnih dovoljenj so izdali državljanom azijskih držav, največ tistim iz Nepala, Indije in s Filipinov.