Foto: EPA
Foto: EPA

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je sporočil, da niso zaznali posameznih novih žarišč, in dodal, da se v tem obdobju mnogo ljudi vrača z dopustov, med obolelimi pa da je veliko mladih. Povprečna starost novookuženih je 34 let, najstarejša okužena oseba je bila rojena leta 1949, najmlajša pa 2013, navaja hrt.hr.

V pogovorih z epidemiologi so novookuženi mladi najpogosteje omenjali nočne zabave v Makarski, Vodicah pri Šibeniku, Novalji na otoku Pag in na otoku Vir, je dejal Capak.

Napovedal je, da bodo danes objavili dopolnjena priporočila epidemiologov za obratovanje gostinskih lokalov, predvsem nočnih klubov. Med drugim bodo priporočili lastnikom, naj programe v nočnih lokalih organizirajo samo na prostem ter da na plesne odre postavijo mize, za katerimi bi se obiskovalci lahko zbirali na razdalji najmanj 1,5 metra.

Sanitarnim inšpekcijam bodo omogočili odredbo za začasno zaprtje gostinskih lokalov, v tem času bodo morali izvesti dezinfekcijo prostorov, zaposleni pa bodo morali na testiranje.

Največ novih okužb je v Splitsko-dalmatinski županiji, kjer so jih našteli 46, med njimi sta dve državljanki Švice. V Zagrebu so potrdili 29 okužb. V obalnih županijah so sedem novih primerov potrdili v Zadrski, šest v Šibeniško-kninski, pet v Primorsko-goranski, tri v Dubrovniško-neretvanski ter dva v Istrski. V vseh preostalih županijah je bilo še 22 primerov, v šestih županijah pa ni bilo novih okužb.

Na Hrvaškem trenutno 15 okuženih v samoizolaciji

Na novinarsko vprašanje, koliko je na Hrvaškem turistov, ki so trenutno v samoizolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom, je Capak odgovoril, da jih je manj kot 15. Prav tako je dejal, da so v preteklih desetih dneh prek sistema EU-ja za zgodnje obveščanje in odzivanje (EWRS) dobili 28 prijav o državljanih drugih držav, ki naj bi se okužili z novim koronavirusom na Hrvaškem. Po njegovih besedah je bilo največ prijav iz Avstrije, nekaj pa tudi iz Nemčije, Italije in Slovenije.

Capak: Vrh drugega vala

Capak je po objavi torkovih podatkov dejal, da verjame, da je ta številka vrh drugega vala in da se bodo razmere začele umirjati. "Imamo dnevne variacije. Prejšnji teden smo imeli med 20 in 30 novih okužb, dan predtem 50, zdaj pa je število poskočilo. Zagotovo je takšna situacija skrb vzbujajoča, a verjamemo, da je to vrh in da sledi trend padanja," je dejal za HRT.

Kot piše Jutarnji list, so v nekaterih državah, kot so Nemčija, Češka in Italija, poročali, da so se njihovi državljani okužili na počitnicah na Hrvaškem.

V Srbiji 254 okužb

Odvzemanje brisa v Beogradu. Foto: Reuters
Odvzemanje brisa v Beogradu. Foto: Reuters

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 254 novih okužb z novim koronavirusom ter šest smrti zaradi covida-19. Zmanjšalo se je število ljudi, priključenih na respiratorje, teh je zdaj 87, v torek jih je bilo 91. Od začetka epidemije so v Srbiji potrdili 28.751 okužb in 658 smrti, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V BiH-u 253 okužb

Tudi v BiH-u je koronavirusna bolezen 19 zahtevala šest žrtev, potrdili pa so še 253 okužb, od tega 159 v Federaciji BiH-a, znova največ v Sarajevu – 28. Je pa to precej manjše število v primerjavi s prejšnjim mesecem, ko so samo v Sarajevu dnevno potrdili v povprečju okoli 70 novih okužb. V Republiki Srbski so največ okužb, 21, potrdili v Banjaluki, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Severna Makedonija: Več ozdravelih kot okuženih

Severna Makedonija že nekaj dni poroča o več ozdravelih kot okuženih. V zadnjem dnevu je namreč ozdravelo 239 ljudi, na novo pa se jih je okužilo 139. Še vedno imajo največ aktivnih okužb v Skopju, in sicer 1057 od skupno 3200, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. En človek je v zadnjem dnevu umrl.

Na Kosovu so medtem potrdili 205 novih primerov okužbe in 11 smrti zaradi covida-19. Trenutno je aktivnih okoli 4000 okužb.