Plaža pri Dubrovniku. Več tujih držav je sporočilo, da so se njihovi državljani okužili na Hrvaškem. Foto: Reuters
Plaža pri Dubrovniku. Več tujih držav je sporočilo, da so se njihovi državljani okužili na Hrvaškem. Foto: Reuters

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je medtem potrdil, da imajo nekaj prijav kolegov iz Nemčije, Italije, Avstrije in Slovenije, da so se njihovi državljani okužili na Hrvaškem. Največja žarišča na Hrvaškem so po njegovih besedah nočni klubi.

Ob tem je poudaril, da je epidemiološka slika na Hrvaškem ugodna kljub velikemu številu turistov. "Ne moremo pričakovati, da ne bomo imeli okuženih turistov, a so številke odlične – glede na to, da imamo skoraj 900.000 turistov," je povedal za regionalno televizijo N1.

V hrvaških obalnih županijah so tri nove primere v zadnjem dnevu potrdili v Splitsko-dalmatinski županiji, dva v Primorsko-goranski in enega v Zadrski. V vseh preostalih županijah so našteli še osem okužb z novim koronavirusom, medtem ko v preostalih desetih županijah, vključno z Istrsko, novih okužb ni bilo.

Skupni podatki za celotno državo, ki jih objavlja nacionalni štab civilne zaščite vsak dan ob 14. uri, se ne ujemajo vselej s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

585 aktivnih okužb
Nacionalni štab je še objavil, da imajo na Hrvaškem 585 aktivnih primerov okužbe. Na zdravljenju v bolnišnicah je 124 ljudi, med njimi jih je osem priključenih na respiratorje.

Od začetka epidemije so na Hrvaškem potrdili 5649 okužb z novim koronavirusom. Okrevalo je 4906 ljudi, za covidom-19 pa je umrlo 158 ljudi. V preteklih skoraj šestih mesecih so testirali nekaj manj kot 130.000 ljudi, od tega v zadnjem dnevu 1247.

V Srbiji padec zaznanih okužb

V Srbiji so zadnji dan potrdili 163 novih okužb z novim koronavirusom, kar je najmanj od 25. junija. Še v nedeljo so potrdili 236 okužb.

Vodilni epidemiolog Predrag Kon je ocenil, da je kljub padcu še prezgodaj govoriti o rahljanju ukrepov, poroča regionalna televizija N1. Na respiratorje je trenutno priključenih 107 bolnikov s covidom-19.

Manj okužb tudi v BiH-u, a največ smrtnih žrtev do zdaj

Rahlo izboljšanje glede števila okuženih zaznavajo tudi v BiH-u, kjer so v zadnjem dnevu potrdili 173 primerov – 73 v Federaciji BiH-a, 98 pa v Republiki Srbski. Še dve okužbi so potrdili v okrožju Brčko.

Vendar je v državi v zadnjem dnevu umrlo največ ljudi do zdaj – deset v Federaciji BiH-a, šest pa v Republiki Srbski, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.