Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot poroča BBC, znanstveniki še vedno pričakujejo izbruh ognjenika, čeprav so potresi v zadnjih dnevih šibkejši. Iz Grindavika, kjer se je najbolj treslo, so evakuirali na tisoče ljudi.

Predrag, Srb, ki živi na Islandiji že leta, je bil eden tistih, ki so v petek, ko so oblasti razglasile najvišji alarm, zbežali iz mesta. Odlok za evakuacijo Grindavika so izdali v soboto zjutraj. "Če se pogovarjate z Islandci, ki so živeli tu vsa svoja življenja, pravijo, da niso nikdar čutili česa takega," je povedal za BBC.

Predrag je vse od takrat s soprogo nameščen v zavetišču, ampak so vse prebivalce v ponedeljek spustili nazaj v Grindavik po svoje osebne predmete. Kot je povedal, na območju, kjer živita onadva, ni videl nobene škode, je pa videl fotografije mestnega središča, ki ga je serija potresov najbolj prizadela. Na nekaterih delih mesta se je cesta pogreznila za več kot en meter.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Še en, ki je moral zapustiti svoj dom, je 29-letni domačin, glasbeni skladatelj Gisli Gunnarsson, ki se zdaj boji, da svojega doma morda nikdar več ne bo videl. Kot je povedal za agencijo PA, je stanje "mrko".

Drugi domačini pravijo, da so še toliko bolj prizadeti, ker se izbruhi na Islandiji običajno dogajajo na neposeljenih območjih. "To je ena največjih evakuacij, kar smo jih kdaj imeli. Ogromna zadeva. Vsi Islandci čutijo posledice," je povedal Aslaug Yngvadottir Tulinius iz islandskega Rdečega križa.

Reka magme še vedno aktivna

Oblasti so v ponedeljek sporočile, da bo Grindavik ostal izpraznjen, saj stanje še vedno spremljajo "iz minute v minuto". Po navedbah vulkanologov zadnje dogajanje sicer daje upanje, da bi lahko bil izbruh manjši, kot so sprva predvidevali, da pa bi lahko bilo mesto zaradi lave še vedno ogroženo.

Stroka poudarja, da je 15 kilometrov dolga reka magme, ki teče pod polotokom Reykjanes, še vedno aktivna. To vulkansko območje je bilo sicer do izbruha leta 2021 kar 800 let speče.

Thor Thordason, profesor vulkanologije na Islandski univerzi, je za BBC povedal, da je magma zdaj manj kot 800 metrov pod površjem in da se izbruh zdi neizogiben. "Žal se zdi, da je najverjetnejša stran izbruha ravno tista na območju mesta Grindavik," je dodal.

Mesto leži le 15 kilometrov južno od mednarodnega letališča Keflavik, a za zdaj zračni promet še vedno poteka normalno. Oblak pepela zaradi izbruha islandskega ognjenika leta 2010 je privedel do odpovedi več 10.000 poletov, a strokovnjaki menijo, da je malo verjetno za ponovitev tako množičnih odpovedi poletov.