Foto: AP
Foto: AP

V Kopavogurju, predmestju glavnega mesta Reykjavik, in jugozahodnem mestu Mosfellsbaer so bili v sredo v policijski operaciji aretirani štirje Islandci, stari okoli 20 let, je na novinarski konferenci sporočila policija. Za dva izmed njih je bil danes odrejen tudi pripor.

Policija je na devetih različnih lokacijah zasegla več kosov polavtomatskega orožja in na tisoče nabojev. Čeprav morebitni motivi niso znani, naj bi bile tarče napada različne družbene institucije in državljani, morda tudi parlament in sama policija.

Policija je tudi sporočila, da preverja, kje obstajajo povezave med moškimi in ekstremističnimi organizacijami, ter da je v stiku s tujimi organi. "Kolikor nam je znano, je to prvič, da se je na Islandiji začela tovrstna preiskava," je povedal nacionalni komisar islandske policije Karl Steinar Valsson.

Država s 375.000 prebivalci je sicer na vrhu svetovnega indeksa miru in velja za najmiroljubnejšo državo na svetu. Nasilje je redko, o čemer priča tudi ena najnižjih stopenj kriminala na svetu.