Sedež BHRT-ja v Sarajevu. Foto: EPA
Sedež BHRT-ja v Sarajevu. Foto: EPA

"Ljudje ne morejo živeti z manj kot 800 konvertibilnih mark (400 evrov) mesečno, zdaj pa ne prejemajo niti tega," je za BHRT pred dnevi dejala predsednica sindikata Merima Kurtović Pašalić.

V samostojnem sindikatu delavcev BHRT-ja so se za protest odločili, da še zadnjič opozorijo na razmere in pozovejo k rešitvi. Upajo, da jim bo uspelo ohraniti javni RTV-servis, ki je po njihovih besedah v najtežjem položaju doslej. Nekateri delavci plač niso prejeli že več kot dva meseca, BHRT pa je v ponedeljek ukinil 15 oddaj.

Direktor BHRT-ja Belmin Karamehmedović je za televizijo Al Džazira Balkans v ponedeljek opozoril, da je konec prenehanja oddajanja televizije zelo blizu. BHRT je v zadnjih sedmih letih po njegovih trditvah namreč ustvaril okoli 40 milijonov evrov minusa, servisa entitet BiH-a pa sta v plusu.

BHRT je od januarja brez financiranja

V BiH-u delujejo tri javne radiotelevizije – državni BHRT, RTV Federacije BiH in RTV Republike Srbske.

Zakon o javnem RTV-servisu servisoma entitet nalaga, da polovico sredstev, ki jih zberejo od RTV-prispevka na svojem območju, nakažejo na račun BHRT-ja. Polovica zbrane naročnine državljanov po zakonu namreč pripada BHRT-ju, servisoma entitet pa po 25 odstotkov.

BHRT je od januarja brez vira financiranja, potem ko je RTV Federacije BiH-a prenehala izpolnjevati zakonsko obveznost nakazovanja polovice zbrane naročnine državljanov na račun BHRT. RTV Republike Srbske te obveznosti medtem ne izpolnjuje že od leta 2017.

Stabilno delovanje javnega radijskega in televizijskega servisa BiH-a je sicer ena od 14 prednostnih nalog na poti v Evropsko unijo.