Hlajenje na Španskih stopnicah. Foto: Reuters
Hlajenje na Španskih stopnicah. Foto: Reuters

Teden, ko so temperature prebile mejo hude vročine, se v prestolnici Rim izteka z brezvetrnimi dnevi soparice in temperatur okoli 38 stopinj. Prestolnica se je v četrtek znašla na seznamu petnajstih italijanskih mest, v katerih je veljalo oranžno opozorilo, prebivalcem pa so sredi dne odsvetovali zadrževanje na prostem.

"Ne glede na letni čas svetujemo ljudem, da popijejo vsaj dva litra vode na dan. Treba pa je jemati tudi mineralne soli in raztopine za boljšo hidracijo telesa. Telo namreč potrebuje elektrolite, da mu pomagajo pri izgubi vode zaradi potenja," je dejal lekarnar s Španskega trga Gian Francesco Verga.

To je prvi vročinski val tega poletja, ki naj bi se konec tedna umiril. Toda dežja v srednji Italiji ne bo, temperature pa naj bi se proti koncu meseca znova dvignile krepko nad 30 stopinj Celzija.

V teh dneh zaradi visoke stopnje vlage trpijo tudi v Padski nižini, zlasti v mestih, kot sta Ferrara in Bologna. Rdeče opozorilo je v četrtek veljalo v Perugii, ki slovi kot mesto skrajnih temperatur tako poleti kot pozimi. Medtem so iz zaledja Neaplja poročali o prvih požarih tega poletja.

Alarmantno pa je zlasti na Siciliji, kjer so temperature že presegle 40 stopinj. Ponekod v notranjosti otoka, zlasti na območju Enne in Caltanissette, že leto dni niso videli dežja. Marsikod ocenjujejo, da bodo namlatili za manj kot četrtino povprečne letine žita.