Turist v vasi Rovinia na otoku Krf. Foto: Reuters
Turist v vasi Rovinia na otoku Krf. Foto: Reuters

Zadnja žrtev vročinskega vala je 55-letni ameriški turist, ki so ga v nedeljo našli v bližini pristanišča na otoku Matraki, zahodno od Krfa. Pogrešan je bil od prejšnjega tedna. Moškega so nazadnje videli živega prejšnji torek. Po poročanju grških medijev je bil v Matrakiju na počitnicah z grško-ameriškim prijateljem.

Gre za še en primer smrti med turisti na grških otokih v zadnjih dneh, ki jih je zaznamovalo obdobje nenavadno vročega vremena. Prejšnji teden so na otoku Simi našli mrtvega znanega voditelja britanske televizije BBC Michaela Mosleyja, ki je bil pogrešan več dni, v soboto pa so na Samosu, ki leži v bližini meje s Turčijo, gasilci našli mrtvega 74-letnega Nizozemca, ki se je sam odpravil na pohod. Pogrešan je bil skoraj teden dni.

Na Sikinosu, majhnem otoku v Egejskem morju, pogrešajo dve Francozinji, stari 73 in 64 let, na Amorgosu pa iščejo ameriškega turista. Pogrešane iščejo s sledilnimi psi, helikopterji in brezpilotnimi letalniki. "Reševalne ekipe so na delu ves dan, a območje je skalnato in polno grap," je za Guardian dejal župan Sikinosa Vasilis Marakis.

Grške oblasti po zbranih podatkih sklepajo, da so se vsi na pohod odpravili pri visoki temperaturi, ki je prvi teden junija zajela večji del Grčije in ponekod dosegla 43 stopinj Celzija.

Najbolj vroč junij vseh časov

Grške oblasti so zaradi vročine preteklo sredo in četrtek za obiskovalce zaprle tudi znamenito atensko Akropolo. Nekateri sicer opozarjajo, da tuji turisti niso dovolj dobro obveščeni o tveganjih, ki jih čezmerna telesna obremenitev prinaša pri tako visoki temperaturi. "V svojih dolgih letih dela v policiji, ko sem nadzoroval iskalne operacije, še nisem doživel toliko nesreč. Dejstvo je, da doživljamo najbolj vroč junij vseh časov, ti ljudje pa so se odločili, da gredo na pohod. Seveda ne moremo aretirati nekoga, ker se je odločil za takšno dejavnost, nikogar tudi ne moremo prisiliti, da ostane v zaprtih prostorih. Lahko le upamo, da bodo tujci v takšni vročini ohranili razsodnost," je dejal vodja policije na otoku Siros.

Polna plaža v bližini Neaplja. Foto: EPA
Polna plaža v bližini Neaplja. Foto: EPA

Več kot 40 stopinj Celzija je napovedanih tudi v Italiji

Prvi vročinski val pa bo s prihodom afriškega anticiklona v prihodnjih dneh zajel tudi Italijo. Temperature bodo dosegle 40 stopinj Celzija, kar je deset stopinj nad povprečjem v tem obdobju. Živo srebro se bo v torek v osrednji in severni Italiji povzpelo na od 32 do 34 stopinj Celzija, še bolj vroče pa bo v južni Apuliji, na Siciliji in Sardiniji.

Vročina se bo od srede do petka še okrepila. V Rimu, Neaplju in Firencah bodo predvidoma izmerili 40 stopinj, v notranjosti Sardinije in Sicilije pa se bo temperatura gibala med 42 in 44 stopinjami Celzija.

Konec tedna bo afriški anticiklon izgubil moč, saj so na severu napovedane zelo močne nevihte, ki bodo znižale temperaturo v vseh regijah.