Kosovske posebne enote na mejnem prehodu Jarinje. Foto: EPA
Kosovske posebne enote na mejnem prehodu Jarinje. Foto: EPA

Kosovski notranji minister Xhelal Svecla je sporočil, da so neznanci zanetili požar v centru za registracijo vozil v kraju Zubini Potok, poročali pa so tudi o napadu na center za registracijo v kraju Zvečan.

Kosovski premier Albin Kurti je dejal, da za napadi na centra za registracijo vozil stoji Srbija, povzema kosovska radiotelevizija RTK. Kurti je v izjavi na Facebooku še zapisal, da požar v Zubinom Potoku po prvih izsledkih preiskave ni bil naključje. Državljane je pozval, naj ostanejo mirni in sodelujejo s kosovskimi institucijami.

Kasneje je kosovski premier za zaradi zadnjega dogajanja na severu Kosova sklical sejo sveta za varnost.

Na severu Kosova se medtem nadaljuje zapora cest pri administrativnih prehodih Jarinje in Brnjak med Srbijo in Kosovom. Novinar RTS-a je poročal, da sta prehod Jarinje preleteli dve srbski vojaški letali. Prelet so pospremili vzkliki zbranih "Srbija, Srbija". Že v petek so območje preleteli srbski helikopterji, v okviru rednih dejavnosti, kot so pojasnili v Beogradu.

Priština se je odločila za recipročnost

Srbi na severu Kosova protestirajo proti odločitvi Prištine, v skladu s katero morajo na vozilih s srbskimi registrskimi oznakami te odstraniti in namestiti začasne oznake Kosova. Kosovsko notranje ministrstvo je namreč sklenilo, da bo ta teden začelo upoštevati recipročnost v potniškem prometu s Srbijo. Avtomobili s srbskimi registrskimi oznakami morajo tako pri vstopu na Kosovo te zamenjati z začasnimi kosovskimi. Ta predpis je sicer za potnike s Kosova, ki vstopajo v Srbijo, v veljavi že vrsto let.

Začasne kosovske tablice so v veljavi 60 dni, zanje pa je treba odšteti pet evrov.

Srbija pa na drugi strani onemogoča promet pred mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak.

Kosovska policija pretepla tri kosovske Srbe

Incidenti so se pojavljali že v ponedeljek, ko so kosovski Srbi protestirali, kosovske posebne enote pa so šle nadnje s solzivcem, da bi jih razgnali. Mejni prehodi so bili natrpani s tovornjaki, ki so jih Srbi postavili na cesto. Edini mejni prehod, ki nima zapor in promet poteka brez posebnosti, je Merade.

Nato pa je v četrtek kosovska policija pretepla tri kosovske Srbe. Za portal Srba Kossec je eden izmed njih, Dragiša Vlašković, dejal, da nasilja s svojim ravnanjem niso izzvali, temveč so se odpravili čez mejo na delo, na sečnjo dreves. "Tukaj ni dela," je dejal iz bolnišnice.

"Pretepli so me zaradi nekega džipa, ki jim je pobegnil. Ko ga niso mogli dohiteti, so me zasliševali, naj jim povem, kdo je to. Ker nisem vedel, so nas iz čistega miru začeli tepsti, preklinjali so čez mojega očeta in mater ter mi dejali: "Ubili te bomo, zaklali te bomo!" Bil sem tiho, tresel sem se," je dejal Vlašković, ki ima poškodbe na obrazu in po telesu.

Kot je poročal portal N1 Srbija, je kosovska policija trojico prestregla v gozdu.

Direktor Urada za Kosovo in Metohijo Petar Petković je odgovornost za "grozljiv incident" obtožil kosovskega premierja Albina Kurtija. "Od samega začetka je njegov cilj nasilje in maščevanje neoboroženemu narodu na severnem delu pokrajine, ki le brani svojo pravico do življenja."

O še enem incidentu je sicer že dan prej poročala Nova.rs, ki se sklicuje na Kosovo Onlajn, ko naj bi pripadniki kosovske posebne enote poskušali na silo izvleči voznika iz avtomobila s srbskimi tablicami za Kosovo in Metohijo. Dogodek naj bi prestregle enote KFOR-ja, mednarodne mirovne sile na Kosovu, ki delujejo pod Natovim poveljstvom.

Isti ukrep Srbija že izvaja

Kosovski notranji minister Dželjalj Svečlja je v ponedeljek pojasnil, da je njegova vlada sprejela novo odredbo na podlagi recipročnosti. Medtem ko je Kosovo namreč dovolilo prebivalcem Srbije, da se svobodno gibajo z v Srbiji registriranimi vozili, Srbija ne dovoljuje vstopa državljanom Kosova s kosovskimi registracijami, saj bi to sovsebljalo priznanje neodvisnosti Kosova.

S tem namenom naj bi Srbija voznike s kosovskimi registracijami silila, da si ob vstopu v Srbijo na avtomobil nadenejo začasne srbske tablice.

Srbi iz Srbije kupili več kot 6000 začasnih tablic

"V nasprotju s kosovskimi Srbi, ki nasprotujejo novemu ukrepu, pa je več kot šest tisoč njihovih rojakov iz Srbije sprejelo novo pravilo in kupilo nove registrske tablice, da bi lahko vstopili na Kosovo," je poročal N1. Kosovska policija je do srede izdala 6375 začasnih registracij na vseh mejnih prehodih kot tudi na uradih za registracijo vozil na območju Kosova.

Kosovski premier Kurti je dejal, da njegova vlada ni hotela sprejeti novega ukrepa proti Srbom, saj da jo je v to prisilil Beograd.

Foto: EPA
Foto: EPA

Vučić poziva k normalizaciji razmer

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je ob tem zahteval umik enot kosovske policije s severnega dela Kosova in normalizacijo razmer, saj da lahko šele tako "obe strani odideta v Bruselj na pogovore, in če bo mogoče, skleniti dogovor." V primeru neukrepanja pa je Vučić zagrozil z gospodarskimi ukrepi, ki bodo "za drugo stran boleči", Prištino pa obtožil neizvajanja bruseljskega sporazuma pod okriljem Evropske unije, s katerim se je Priština zavezala k svobodi gibanja in ustanovitvi Zveze srbskih občin na ozemlju Kosova.

Vučić je ob tem še dejal, da je zavrnil predlog Evropske unije o bloku peterice, t. i. kvinte, ki bi posredovala pri reševanju spora. "To je rešitev, s katero bi pozabili na 70 odstotkov tistega, kar so hoteli Albanci storiti na upravni ravni, uvedli pa bi od 20 do 30 odstotkov ukrepov. Zavrnil sem predlog Sveta za nacionalno varnost, saj sem sit politike zaključnih dejanj. S Srbijo se ne morete tako pogovarjati."

Dačić opozarja pred Nevihto na Kosovu

Da "Srbija ne bo dopustila etičnega čiščenja Srbov na Kosovu, kot je to storila Hrvaška v Republiki Srbski", je dejal tudi predsednik srbske Narodne skupščine Ivica Dačić, ki je nakazal celo na ponovitev Nevihte na Kosovu.

V Bruslju so na začetku tedna obe strani pozvali k zadržanosti. Glavni govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Peter Stano je tako srbsko kot kosovsko stran pozval, naj se vzdržita enostranskih dejanj in nemudoma zmanjšata napetosti. Oglasil se je tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je na Twittterju zapisal, da je čas, da tako Albin Kurti kot Aleksandar Vučić stopita korak nazaj in umakneta posebne policijske enote ter barikade z ulic.

Blokade na meji med Srbijo in Kosovom