Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je prepričan, da želijo v Prištini uničiti dialog in ustaviti izplačilo plač, pokojnin in socialnih prejemkov za skoraj 90.000 Srbov na severu Kosova, ki so finančno odvisni od srbskega proračuna.

V Beogradu govorijo o pogromu nad Srbi brez orožja, srbska centralna banka pa zahteva takojšnjo odpravo uredbe. Na Kosovu v občinah s srbsko večino ob kosovskih namreč delujejo institucije in podjetja po srbskem sistemu. V njih je zaposlena večina Srbov, plače prejemajo v dinarjih, ki so do zdaj sem prihajali prek srbske centralne banke, ki ima trezor v Leposaviću.

Od tam sporočajo, da gre za diskriminacijo, katere cilj je otežitev življenja Srbov, prepričani so tudi, da v Prištini ne morejo za uradno valuto razglasiti evra, čeprav ga uporabljajo, tako kot v Črni gori, a niso del evrskega območja. Cilj je, da dinar, ki je seveda tudi zelo simbolen, izgine iz vsakdana na severu Kosova.

"Ljudi ne smejo pustiti brez osebnih dohodkov. Zdaj Zahod podpira vsak predlog Prištine," pravi prebivalec Mitrovice, kjer v vseh trgovinah in za vse storitve uporabljajo dinarje, ne drugi strani mosta, kjer živijo Albanci, pa izključno evre.

Srbska pisarna za Kosovo za izplačila prejemkov, pomoči, subvencij letno porabi več kot 100 milijonov evrov, financirajo tudi vzporedni zdravstveni sistem, šolstvo, kulturne in druge institucije. A v Prištini trdijo, da se pojavljajo zlorabe, da bodo dinarska izplačila pač pretvorjena v evre in da uporaba dinarja že zdaj ni zakonita, čeprav z njim na severu Kosova poslujejo denimo tudi poslovalnice Pošte Srbije in dve banki, a Komercialna banka, ki je v lasti NLB-ja, je že lani napovedala zaprtje svojih poslovalnic na Kosovu in selitev komitentov v bližnja srbska mesta.

"Nisem izrazil le nelagodja, ampak tudi strah pred tem, kar nekateri načrtujejo na Kosovu in v Metohiji. Kolege sem zaprosil, naj se potrudijo, da se to ne bi uresničilo," je srbski predsednik Aleksandar Vučić svaril v Davosu.

V Evropski uniji pozivajo k dialogu, treba se je izogibati korakom, ki bi slabo vplivali na stabilnost in normalizacijo, pričakujejo pa tudi pojasnila o razlogih in posledicah odločitve.