Kosovska policija je v stanju pripravljenosti. Foto: Reuters
Kosovska policija je v stanju pripravljenosti. Foto: Reuters

V napadu na kosovsko policijo v kraju Banjska so bili 24. septembra ubiti policist in trije napadalci. Kurti je danes na družbenem omrežju X zapisal, da je bil "teroristični napad v Banjski del večjega načrta za aneksijo severnega dela Kosova".

Načrt naj bi vključeval koordinirane napade na 37 različnih lokacijah z namenom vzpostavitve koridorja do Srbije za dobavo orožja in sil, kar je po njegovih besedah potrdila kosovska policija na podlagi zasežene dokumentacije.

Svecla je v nedeljo na novinarski konferenci po poročanju kosovskih medijev pojasnil, da je v napadu sodelovalo več kot 90 ljudi. Dodal je, da imajo dokaze, da se je skupina napadalcev urila v vojaški bazi pri Jagodini v osrednjem delu Srbije in v srbskem narodnem parku Kopaonik blizu meje s Kosovom.

Svecla je pokazal posnetke domnevnega urjenja napadalcev na teh območjih, do katerih so prišli ob zasegu letalnikov, in dodal, da so v Banjski našli še eno večjo količino orožja.

Navedbe kosovskih oblasti o tem, da je Srbija z napadom v Banjski načrtovala priključitev severa Kosova in da so se napadalci urili v bazah srbske vojske, je danes zanikal načelnik generalštaba srbske vojske Milan Mojsilović. "Srbska vojska je resna, močna organizacija, ki ne trpi improvizacij in laži. Obtožbe, da je srbska vojska načrtovala invazijo na Kosovo, žalijo razum," je izjavil po poročanju kosovskega portala Kosovo Online.

Mojsilović je še dodal, da so število srbskih vojakov ob meji s Kosovom vrnili v stanje pred napadom, potem ko je Bela hiša v petek sporočila, da je zaznala zbiranje srbskih oboroženih sil na meji, in Beograd pozvala, naj svojo vojsko umakne. Podoben poziv je v soboto izdal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.

"Pomembno je vedeti, da se je režim dela enot vrnil v normalo," je poudaril Mojsilović. Pojasnil je, da so število vojakov ob meji zmanjšali z 8350 na 4500. Ob tem je dodal, da po napadu niso dvignili splošne bojne pripravljenosti, temveč le povečali prisotnost srbskih sil na kopenskem varnostnem območju.

Odgovornost za napad na policijo na severu Kosova je v petek sicer prevzel Milan Radoičić, ki je odstopil z mesta podpredsednika največje stranke Srbov na Kosovu Srbske liste. Obenem je zanikal vpletenost Beograda v napad.

Oblasti v Beogradu na čelu s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem so vpletenost Srbije v incident večkrat zanikale, Priština na čelu s Kurtijem pa trdi, da je Srbija napadalcem nudila logistično podporo ter da bi glavno odgovornost moral nositi Vučić in drugi predstavniki srbskih oblasti.

Sile Kforja na Kosovu. Foto: Reuters
Sile Kforja na Kosovu. Foto: Reuters

Nato pošilja okrepitve

Združeno kraljestvo bo v okviru misije Kfor na Kosovo poslalo dodatnih 200 vojakov. Zveza Nato je potrdila okrepitve in napovedala, da bodo na to nemirno območje dodatne sile poslale tudi druge zaveznice.

"Razširitev naše podpore silam Kforja poudarja naše neomajno podporo Natu in varnosti na Zahodnem Balkanu," je sporočil vodja britanskega generalštaba Tony Radakin. Skupno bo tako na Kosovu 600 britanskih vojakov.

Tiskovni predstavnik Nata Dylan White je potrdil navedbe Londona in dodal, da bodo tudi druge zaveznice okrepile svojo navzočnost na Kosovu. "Odločitev je posledica napada na kosovsko policijo 24. septembra in povečanih napetosti na območju," je dodal.

Zveza Nato je že v petek sporočila, da bo v okviru misije Kforja na Kosovo poslala okrepitve. Članice Nata so zaradi napadov na policijo v kraju Banjska ob tem izrazile veliko zaskrbljenost zaradi vse večjih napetosti na severu države.