Foto: AP
Foto: AP

"Osrednja volilna komisija (KQZ) je zaprosila kosovsko policijo, naj pomaga v pripravah na lokalne volitve v skupnostih po državi," je sporočila v izjavi policija.

Po navedbah policije so "zaznali določene incidente" v Zubinem Potoku in Severni Mitrovici, ki ju je danes obiskala komisija. "Sumimo, da gre za strele in eksplozije, ampak za zdaj nimamo nobenih poročil o morebitnih žrtvah teh incidentov," so sporočili.

Kosovski mediji poročajo, da so protestniki uničili urade volilne komisije v Zubinem Potoku.

Srbska radiotelevizija RTS medtem poroča, da se je zaradi prihoda članov komisije v spremstvu oborožene policije v središču Zubinega Potoka zbralo več sto Srbov in protestiralo proti njihovi navzočnosti. Slišati je bilo tudi sirene.

Po incidentu v Zubinem Potoku so se sirene oglasile tudi v Kosovski Mitrovici, kjer naj bi bilo sicer za zdaj mirno.

Petković poziva Srbe, naj ne nasedajo provokacijam

Direktor urada za Kosovo in Metohijo vlade Republike Srbije Petar Petković je Srbe pozval, naj ostanejo mirni in ne nasedajo provokacijam, katerih edini cilj je izzivanje spopadov in krize na severu Kosova in Metohije.

Prejšnji mesec so v znak protesta zaradi vladne odločitve, da morajo lastniki vozil s srbskimi registrskimi oznakami na Kosovu te zamenjati z oznakami Kosova, s svojih položajev odstopili srbski župani na severu Kosova, lokalni sodniki in okoli 600 policistov.

Čeprav je Priština privolila, da preloži izvedbo menjave tablic za nekaj mesecev, pa se srbski funkcionarji in policija niso vrnili na svoja mesta.

Kosovska volilna komisija je zato za sever države razpisala občinske volitve za 18. december.
Okoli 50.000 etničnih Srbov, ki živijo na severu, ne priznava oblasti Prištine in se še vedno imajo za del Srbije.

Kosovo je neodvisnost od Srbije razglasilo leta 2008, najmlajšo evropsko državo pa je priznalo okoli 110 držav sveta, ne pa tudi Srbija, Rusija, Kitajska in pet članic EU-ja.

Beograd in Priština sta se sicer danes na vrhu EU-Zahodni Balkan v Tirani zavezala, da bosta ostala predana dialogu pod vodstvom EU-ja, ki sta ga odprla leta 2013, da bi državi razrešili obstoječe spore.

Vučić: "Opozarjal sem na to"

Odzval se je tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je dejal, da se zaradi odločitev prištinskih oblasti zastavlja vprašanje, kdaj se bo zgodila neka nova provokacija, ki bi lahko zamajala mir in stabilnost.

"Danes so znova, v nasprotju z Bruseljskim sporazumom in vsem, kar je dogovorjeno, poslali policijo in do zob oborožene policiste na sever. Kot sem dejal že pred nekaj dnevi – samo vprašajte se, kdaj bo prišlo do neke nove provokacije ali incidenta, nekaj, kar bi lahko porušilo stabilnost in mir," je dejal Vučić.

Ob tem je dodal, da po do zdaj znanih podatkih poročil o žrtvah ni. "Upam, da tako tudi ostane," je še dejal.

Kar se tiče časa napada, pa Vučić pravi, da ne ve, kaj roji tem ljudem po glavi, da izzivajo spopade, nestabilnost in napetosti vsak teden. "Pred nami ni lahko in enostavno obdobje, ampak pomembno je, da ostanemo skupaj in s svojimi ljudmi na Kosovu, pomembno pa je tudi, da se z Albanci dogovorimo, da se mir tudi ohrani," je še dejal.

EU Beogradu in Prištini posredoval novo besedilo predloga sporazuma

Evropska unija je v ponedeljek Srbiji in v torek Kosovu posredovala najnovejšo različico predloga sporazuma o normalizaciji odnosov.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je ob tem izpostavil, da je spor o registrskih tablicah končan in da se morata Beograd in Priština sedaj resnično angažirati v dialogu o predlogu, ki ga je, ob močni podpori Nemčije in Francije, dal na mizo kot posrednik, so sporočili iz njegove tiskovne službe.

Strani sta pristali na nadaljevanje pogajanj o tem predlogu 23. novembra, ko sta v času nevarnega naraščanja napetosti dosegli dogovor o registrskih tablicah. O vsebini predloga Borrell ni želel govoriti, niti o tem, da naj bi bil rok za njegovo sklenitev marec 2023. "Menim, da nam ni treba postavljati umetnih rokov, ampak da moramo začeti delati. Ni pomembna določitev datuma, temveč hitrost, s katero delamo. Zdaj je čas za delo," je izpostavil.