Tri policiste sumijo, da niso prijavili kaznivega dejanja, enega pa tudi poskusa uboja, poročajo kosovski mediji. Foto: EPA
Tri policiste sumijo, da niso prijavili kaznivega dejanja, enega pa tudi poskusa uboja, poročajo kosovski mediji. Foto: EPA

Policist je na kosovskega Srba streljal in ga ranil v ponedeljek zvečer na mostu Bistrica pri Zvečanu, kjer so decembra lani namestili posebne enote kosovske policije.

Po trditvah notranjega ministra je na njegov avtomobil streljal eden od policistov, potem ko ni hotel ustaviti. "Voznik se, potem ko mu je policist dal znak, naj ustavi, ni ustavil, ampak je nadaljeval vožnjo proti Zvečanu. Potem je policijski uslužbenec s pištolo streljal na avtomobil, pri čemer je ranil državljana M. J.," je po poročanju kosovskega portala Kossev.info dejal Svecla.

Policija sprva zanikala vpletenost

Kosovska policija je v torek sprva zanikala vpletenost v streljanje, pozneje pa je to priznala in kot razlog za prvotni demanti navedla policistovo zanikanje dejanja, poroča kosovski portal Kosovo-online.com.

S kosovske policije so v torek zvečer nato sporočili, da so vse štiri policiste suspendirali in pridržali. Enega od njih sumijo kaznivega dejanja poskusa uboja in neprijave kaznivega dejanja, preostale tri pa neprijave kaznivega dejanja.

Protesti na kraju streljanja

Pri mostu, kjer se je zgodil incident, je danes protestiralo več kot tisoč ljudi, med njimi tudi žena ranjenca. Ob tem so udeleženci podpisovali peticijo, ki zahteva umik vseh posebnih enot kosovske policije z večinsko srbskega severa države.

Protestniki, ki so jih spremljali politiki iz vrst najmočnejše stranke na severu Kosova Srbska lista, so se sprehodili mimo enega policijskega kordona, pred mostom pa jih je policija ustavila. Dogajanje, ki je minilo brez novih incidentov, je spremljalo več pripadnikov mednarodnih misij Eulex in Kfor, vključno z enim helikopterjem.

ZDA in EU zaskrbljeni

Zaskrbljenost zaradi incidenta so izrazile tako Evropska unija kot ZDA. "Vse pristojne pravosodne institucije morajo zdaj hitro in temeljito preiskati primer ter privesti odgovorne pred roko pravice," je v torek sporočilo predstavništvo EU-ja v Prištini.

Ameriški veleposlanik na Kosovu Jeffrey Hovenier je na Twitterju izrazil zaskrbljenost zaradi incidenta in tudi "globoko zaskrbljenost" zaradi prvotnega zanikanja policije. "Vsi državljani morajo zaupati v preglednost kazenskega pregona in pravosodja. Podpora ZDA kosovskim pravosodnim institucijam spodbuja skupno vizijo demokratične in večetnične države. Odgovorni za kazniva dejanja morajo odgovarjati," je dodal.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti sta prejšnji mesec v Ohridu dosegla dogovor o izvajanju sporazuma o poti k normalizaciji odnosov med državama. Sporazuma sicer nista podpisala, a je posebni odposlanec EU-ja za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak poudaril, da je sporazum kljub temu obvezujoč, obe strani pa morata uresničiti vse točke iz dogovora. Ta med drugim določa, da Srbija ne bo nasprotovala članstvu Kosova v nobeni od mednarodnih organizacij, Kosovo pa bo začelo uresničevati dogovor glede vzpostavitve skupnosti srbskih občin.