Otok Lampedusa, ki leži med Sicilijo in Tunizijo, se znova spopada z močnimi migracijami. Foto: AP
Otok Lampedusa, ki leži med Sicilijo in Tunizijo, se znova spopada z močnimi migracijami. Foto: AP

Samo od sobote je na otok prispelo 46 čolnov z rekordnimi tisoč ljudmi na krovu, so sporočile oblasti. Prebežniki, večinoma iz Tunizije, so že nastanjeni na otoku, ki ima sicer dovolj prostora za največ 250 ljudi.

Tudi na otok Pantelleria, ki prav tako leži med Sicilijo in Tunizijo, je prispelo okoli 340 prebežnikov.

Nevladna organizacija SOS Mediterranean je na Twitterju zapisala, da je v Sredozemlju v zadnjih urah iz prenapolnjenih lesenih in napihljivih čolnov rešila številne prebežnike. Na krovu njihovega plovila Ocean Viking je zdaj že 466 rešenih ljudi. "Vsi so bili čustveno in fizično izčrpani," so dodali.

Španska reševalna ladja, imenovana Open Arms Uno, je medtem v soboto v sicilijansko pristanišče Messina pripeljala 99 prebežnikov, ki so jih v zadnjih dneh rešili v bližini obale. Tudi v južnoitalijanski deželi Apulija je v soboto na krovu jadrnice prispelo 92 prebežnikov. Od petka pa se je v deželi Kalabrija izkrcalo več kot 200 prebežnikov.

Vse več prihodov tudi na Otok

Medtem pa je po podatkih britanskih oblasti v letošnjem letu čez Rokavski preliv v Združeno kraljestvo prispelo 25.146 prebežnikov.

V avgustu je bilo potrjenih 8747 prečkanj, od tega 3733 v zadnjem tednu. Najvišje dnevno število prečkanj Rokavskega preliva je bilo 22. avgusta, ko je v 27 čolnih mejo prečkalo kar 1295 ljudi.

Da bi oblasti omejile prihode prebežnikov, so britanske oblasti poostrile zakone, s katerimi naj bi zajezili tolpe, ki tihotapijo ljudi. Prav tako je Združeno kraljestvo napovedalo preselitve prebežnikov v Ruando in to odločitev zagovarjalo kot potrebno, češ da so stroški, povezani z obravnavo prošenj za azil in nastanitvijo prebežnikov, previsoki.

Prebežniška kriza na Lampedusi