Foto: EPA
Foto: EPA

Na otoku, ki ima kapacitete za oskrbo 400 prebežnikov, jih je trenutno približno 1800.

Humanitarna ladja Louise Michel se je skupaj z ladjama italijanske obalne straže in finančne policije odzvala na štiri klice v sili, finančna policija pa je prestregla še dve plovili z migranti na krovu.

Italijanski karabinjerji so ob tem na otoku prestregli skupino 43 prebežnikov, ki so se tam izkrcali. 525 prebežnikov so sicer s prenatrpane Lampeduse v petek že prepeljali v druge dele Italije.

Medtem iz Tunizije poročajo o nesreči čolna, po kateri od petka pogrešajo 34 ljudi, štiri ljudi pa naj bi že rešili. Po navedbah nevladnega projekta za pomoč prebežnikom v stiski Alarm Phone je v zadnjih dneh Tunizijo zapustilo približno 20 čolnov s prebežniki, zaradi komunikacijskih težav pa ne vedo, ali so čolni prišli na cilj, ali so se potopili.

Lampedusa je med Sicilijo in Severno Afriko, nekaj manj kot 190 kilometrov od tunizijskega obalnega mesta Sfax. Številni prebežniki skušajo s čolni iz Tunizije in Libije prek osrednjega Sredozemlja doseči Lampeduso, Malto, Sicilijo ali italijansko celino.

Po podatkih notranjega ministrstva v Rimu je letos na italijanskih obalah do sredine marca pristalo že več kot 20.000 prebežnikov, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju v letih 2022 in 2021 po približno 6000.