Volitve bodo potekale v 26 večjih mestih, vključno z Verono, Gorico, Monzo, Genovo in Palermom. V manjših občinah z manj kot 15.000 prebivalci velja večinski volilni sistem, predviden je le en krog glasovanja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Volitve bodo potekale v 26 večjih mestih, vključno z Verono, Gorico, Monzo, Genovo in Palermom. V manjših občinah z manj kot 15.000 prebivalci velja večinski volilni sistem, predviden je le en krog glasovanja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Deželni poslanec stranske Slovenska skupnost Igor Gabrovec si v občini Devin – Nabrežina želi korenitih sprememb. Slovence, ki predstavljajo dobro tretjino prebivalcev, najbolj skrbi prihodnost šole, saj otroci zaradi neustreznosti zgradbe pouk že dve leti obiskujejo v sosednji občini, a težave so tudi drugje, opozarja kandidat poenotene leve sredine.

"Ni bilo storjeno nobeno resno vzdrževanje cest niti javnih nepremičnin. Premalo je pozornosti na gospodarski razvoj in tu mislim predvsem na turistični potencial," je dejal skupni kandidat leve sredine Igor Gabrovec.

V Italiji občinske volitve in referendum

V Gorici se za župansko mesto poteguje sedem kandidatov. Poleg aktualnega župana Rodolfa Žiberne, ki je ob sebi zbral del razdrobljene desnice, ima največ možnosti za drugi krog skupna kandidatka leve sredine Laura Fasiolo. Podpira jo večina slovenskih kandidatov za občinske svetnike, tudi Petra Pavšič iz vrst Demokratske stranke: "Gorica v zadnjih letih doživlja veliko krizo. V zadnjih petih letih je izgubila več kot pet tisoč delovnih mest," je dejala.

Evropska prestolnica kulture ponuja veliko priložnosti, a je dosedanja občinska uprava na tem področju naredila premalo, se strinja tudi kandidat stranke Slovenska skupnost David Grinovero.

Na prvo mesto postavlja spoštovanje manjšinskih pravic, doslednejšo rabo slovenskega jezika v javni upravi in več mest v slovenskih jaslih in vrtcih: "Veliko se govori o Evropski prestolnici kulture, o čezmejnih odnosih, potem ko pa moraš dati ime eni ulici po slovenski osebnosti, nastane težava."

V goriškem občinskem svetu je v tem mandatu sedelo pet Slovencev, štirje v opoziciji in ena v koaliciji. Tako kot pred petimi leti si tudi tokrat v mestu obetajo drugi krog volitev, ki je predviden čez 14 dni.

Na referendumu o reformi pravosodja

Italijani bodo hkrati na referendumu odločali tudi reformi pravosodja, ki pa ima malo možnosti za uspeh. Volivci odločajo o petih referendumskih predlogih, ki bi lahko uvedli novosti v sodstvu. Trije predlogi se nanašajo na reformo pravosodja, dva pa na kazensko pravosodje in boj proti korupciji.

Referendum, ki predvideva odpravo že sprejetih zakonov v parlamentu, podpirata Liga in Radikalna stranka, ki sta v preteklih mesecih zbrali 500.000 podpisov za njegovo podporo. Da bi bil referendum veljaven, mora svoj glas oddati 50 odstotkov volilnih upravičencev. Pričakovati je, da tudi ta referendum, tako kot že prenekateri v preteklosti, zaradi prenizke udeležbe ne bo uspel. (vir: STA)