Novinarji na Madžarskem opozarjajo na cenzuro v medijih v državni lasti. Ključno vlogo pri nadzoru nad temi mediji ima vladajoča stranka premierja Viktorja Orbana. Foto: Reuters
Novinarji na Madžarskem opozarjajo na cenzuro v medijih v državni lasti. Ključno vlogo pri nadzoru nad temi mediji ima vladajoča stranka premierja Viktorja Orbana. Foto: Reuters

Vodje madžarskih medijev v državni lasti so svojim zaposlenim sporočili, da potrebujejo dovoljenje za poročanje o podnebni aktivistki Greti Thunberg in politiki EU-ja, kažejo sporočila spletne pošte, ki jih je pridobil Politico. Prepovedali so tudi poročanje o vodilnih organizacijah za človekove pravice, kot sta Amnesty International in Human Rights Watch.

Kot je za Politico dejal eden izmed zaposlenih v madžarskih državnih medijih, ki je zaradi strahu pred povračilnimi ukrepi spregovoril pod pogojem anonimnosti, novinarji in novinarke niso seznanjeni s tem, kdo na koncu odobri objavo prispevkov.

Politico je od anonimnega pošiljatelja prejel posnetke zaslona s sporočili spletne pošte z natančnimi navodili zaposlenim v državnih medijih. Avtentičnost teh sporočil, ki so bila poslana v drugi polovici leta 2019, je po pisanju Politica potrdil uslužbenec državnih medijev.

Gre za spletno pošto z naslovi urednikov, ki delajo za organizacijo, ki je odgovorna za državne medije, kot sta tiskovna agencija MTI in več televizijskih in radijskih postaj, piše Politico. Zdi se, da so ta sporočila osredotočena predvsem na poročanje agencij.

Posebno dovoljenje za poročanje o migracijah, Cerkvi, EU-ju

Seznam političnih vprašanj, ki zahtevajo posebno dovoljenje pred objavo, vključuje migracije, terorizem v Evropi, Bruselj, vprašanje Cerkve ter parlamentarne, predsedniške in lokalne volitve v EU-ju in širše, piše v sporočilu, poslanem oktobra, ki ga je podpisal urednik Sandor Vegh.

Madžarski novinarji in novinarke že dolgo opozarjajo, da televizije in agencije, ki so v lasti države, ne poročajo o nekaterih politično občutljivih vprašanjih, piše Politico. "To je cenzura čisto in preprosto," je dejala Julie Majerczak, vodja bruseljskega urada nevladne organizacije Novinarji brez meja v Bruslju. "Javni mediji niso tiskovni predstavniki vlade. Morali bi biti nevtralni in neodvisni," je dejala.

Mediji v državni lasti igrajo pomembno vlogo na madžarski medijski sceni, kritiki pa opozarjajo, da sta njihova struktura in upravljanje nepregledna. Uredniško odgovornost za državne medije uradno nosi organizacija, imenovana Duna Media, je za Politico pojasnila Agnes Urban iz madžarske nevladne organizacije za spremljanje medijev Mertek.

Fidesz ima prevladujoč nadzor nad mediji v državni lasti

Agnes Urban sicer poudarja, da ima ta organ "minimalni" proračun in osebje. Nadzira ga druga organizacija, Sklad za javne službe, katere odbor sestavljajo trije člani, ki jih je imenovala vladajoča stranka Fidesz, tri je imenovala opozicija, enega pa Svet za medije, v katerem prevladujejo zavezniki Fidesza.

Evropski parlament, ki je zaradi stanja vladavine prava na Madžarskem leta 2018 sprožil 7. člen pogodbe EU-ja, med drugim opozarja prav na svobodo medijev kot eno izmed vprašanj, ki so razlog za alarm. Vlada premierja Viktorja Orbana tovrstne očitke zavrača.