Policija je konec januarja začela preiskovati dogajanje v mestu Manacor, kjer se je bolezen hitro širila, ko so se začele širiti informacije, da je 40-letnik okužen, a se obnaša, kot da je zdrav.

Nošejnje zaščitne maske močno zniža tveganje za okužbo z novim koronavirosuom. (fotografija je simbolična) Foto: Reuters
Nošejnje zaščitne maske močno zniža tveganje za okužbo z novim koronavirosuom. (fotografija je simbolična) Foto: Reuters

Nekaj dni preden je mesto postalo žarišče, je kazal simptome, zaradi česar so bili njegovi kolegi na delovnem mestu zaskrbljeni, toda domov ni želel, poroča Guardian. Konec dneva je le odšel na PCR-testiranje, a izvida ni počakal, temveč se je naslednji dan vrnil v službo in se odpravil tudi v lokalno telovadnico.

V službi so tako njegov nadrejeni kot drugi zaposleni vztrajali, naj gre domov, saj bi lahko okužil še druge. Imel je močno povečano telesno temperaturo, prek 40 stopinj. A njihovih pozivov ni upošteval in se je ves dan sprehajal po službenih prostorih, pri čemer je, ko je zakašljal, namerno potisnil zaščitno masko pod nos, sodelavce pa je ob tem še strašil, da jih bo vse okužil, je dogajanje opisala policija.

Njegov izvid PCR-testa je bil pozitiven, njegovi sodelavci so se ustrašili in bili prav tako testirani. Pet med njimi je bilo pozitivnih, sami pa so okužili še več svojcev, med njimi so bili trije enoletni otroci. Okužbo so potrdili tudi pri treh ljudeh, ki so bili z njim v neposrednem stiku v telovadnici, tudi oni pa so jo razširili na svojce.

Kot je sporočila policija, so njegova dejanja privedla do skupno 22 okužb, 8 neposredno in 14 posredno, k sreči nihče ni potreboval bolnišničnega zdravljenja.