Foto: EPA
Foto: EPA

V sklopu protesta, ki ga je pripravila organizacija Extinction Rebellion, so aktivisti zakorakali na avtocesto A12 in zahtevali konec subvencijam za fosilna goriva. Policija je skušala množico pregnati z vodnimi topovi, a so številni prišli na to pripravljeni v pelerinah in kopalkah.

Med protestniki je bilo več nizozemskih zvezdnikov, vključno z zvezdnico Igre prestolov Carice van Houten, ki so jo aretirali, a jo pozneje izpustili.

Organizacija Extinction Rebellion je obtožila policijo, da je posegla po vodnih topovih zgolj 15 minut po začetku zapore, policija pa pravi, da je aktiviste večkrat pozvala, naj se razidejo, preden je uporabila vodni top, poroča BBC.

Foto: EPA
Foto: EPA

1579 ljudi so zatem aretirali in jih z avtobusi prepeljali na policijsko postajo. Po navedbah nizozemskega tožilstva večine od njih ne bodo sodno preganjali, ker je šlo zgolj za "manjši prekršek", glavni cilj aretacij pa je bil prekiniti zaporo.

Bodo pa sodili 40 ljudem, ki so jih aretirali zaradi drugih prekrškov, kot so vandalizem in upiranje aretaciji. Po navedbah organizacije Extinction Rebellion je na avtocesti A12 ali ob njej protestiralo najmanj 6000 ljudi. To je že sedmič, da so protestniki te organizacije zaprli A12. Haški župan je protestiranje na tej avtocesti prepovedal.