Obeležje na kraju, kjer je strmoglavilo letalo. Foto: Reuters
Obeležje na kraju, kjer je strmoglavilo letalo. Foto: Reuters

Obtoženih na sodišču v bližini Amsterdama ni, zato jim zaradi umora in namerne povzročitve strmoglavljenja letala sodijo v odsotnosti. Enega od njih bo na sojenju sicer zastopala odvetniška ekipa.

Sojenje Rusom Sergeju Dubinskemu, Igorju Girkinu in Olegu Pulatovu ter Ukrajincu Leonidu Harčenku poteka na sodišču v Schipolu v bližini letališča, s katerega je letalo vzletelo. Sojenje bi lahko trajalo več kot tri leta, poroča BBC. Vse štiri osumljene povezujejo s proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine.

Preiskovalci pravijo, da imajo dokaze, da je letalo sestrelil sistem Buk, ki prihaja iz vojaškega oporišča v Rusiji. Tožilstvo pa štiri osumljence obtožuje, da so odgovorni za napad, ker da so "sodelovali pri pridobitvi in razmestitvi" sistema Buk z namenom sestrelitve letala.

Začetek sojenja zaradi sestrelitve malezijskega letala

Predsednik združenja svojcev žrtev Piet Ploeg je pred začetkom sojenja poudaril, da je to "zelo pomemben dan". "Danes je prvi dan, ko nam bodo povedali, kaj se je zgodilo, kdo je odgovoren in zakaj je bilo letalo sestreljeno," je povedal Ploeg, ki je v strmoglavljenju izgubil več sorodnikov. Dobili bodo tudi odgovore na vprašanja o vlogi Rusije v sestrelitvi, je še poudaril.

Malezijsko potniško letalo, ki je 17. julija 2014 z 298 ljudmi na krovu strmoglavilo na vzhodu Ukrajine, je po ugotovitvah mednarodne ekipe preiskovalcev zadela raketa vrste buk, ki so jo na območje pripeljali iz Rusije. Letalo je sicer v času strmoglavljenja letelo nad delom Ukrajine, ki je bil pod nadzorom proruskih upornikov.

Med žrtvami sestreljenega letala na poletu MH17 je bilo tudi 193 nizozemskih, 27 avstralskih in 43 Malezijcev državljanov, skupno pa so bile žrtve iz 10 različnih držav.

Rusija zanika vpletenost v sestrelitev. Rusko zunanje ministrstvo je pretekli teden ocenilo, da so osumljeni že vnaprej obsojeni.