Foto: EPA
Foto: EPA

Drugih podrobnosti niso razkrili, družini in svojcem umrlega pa so ob tem izrekli iskreno sožalje.

Norveški časopis VG navaja, da je šlo za šest turistov iz Slovenije, od katerih je 40-letni smučar umrl, eden pa je poškodovan.

Omenjeno je potrdila tudi županja občine Nordreisa Anita Nyvoll, ki je za RTV Slovenija povedala, da so zasutemu moškemu preostali člani skupine skušali pomagati, a jim ga ni uspelo rešiti. "Dogodek je zelo tragičen. Prijatelj ga je izkopal iz snega, a je bilo že prepozno," je povedala.

Na kraj nesreče je priletel tudi reševalni helikopter, a moškemu niso mogli več pomagati.

VG še poroča, da naj bi šlo za moškega v štiridesetih letih, ki ga je plaz zasul na območju Storsletta. Po navedbah Nyvoll so drugi člani skupine v velikem šoku, zato so jim nudili psihološko pomoč.

Na širšem območju so sicer najmanj tri ali štiri različne skupine slovenskih smučarjev.

Rune Engeset z norveškega direktorata za vodne vire in energijo je povedal, da so razmere izredno nestabilne. "To, da se neurje končuje ter se obeta sončno in lepo vreme, nas zelo skrbi. Sklepamo, da se bodo številni odpravili na izlet, tako da upamo, da bodo izbrali pot zunaj območja plazov," je opozoril.

Slovenskega smučarja na Norveškem niso uspeli rešiti

Na otoku Reinoya plaz odnesel hišo in hlev

O dveh žrtvah poročajo z otoka Reinoya. Foto: EPA
O dveh žrtvah poročajo z otoka Reinoya. Foto: EPA

Na severu Norveške se je v petek v roku nekaj ur sprožilo več snežnih plazov. Pri tem so umrli skupno štirje ljudje, med njimi dva na otoku Reinoya, kjer je plaz odnesel v morje hišo in hlev s 140 kozami.

O žrtvah so poročali še iz občin Nordreisa in Lyngen. V Lyngnu je plaz zasul skupino petih italijanskih turistov, pri čemer je en umrl, dva pa sta poškodovana, poroča Euronews.

Premier Jonas Gahr Store je smrti opisal kot "tragičen začetek velike noči".

V tem letnem času se na Norveškem skoraj vsak dan sprožajo snežni plazovi. Ti po ocenah strokovnjakov ogrožajo sedem odstotkov ozemlja države.

V petek so oblasti zaradi velike nevarnosti snežnih plazov evakuirale več manjših mest v pokrajini Troms, saj so vremenoslovci napovedovali snežna neurja in močan veter. Na tem območju sta se danes sprožila dva nova snežna plazova.

Med žrtvami plazu na Norveškem tudi Slovenec