Zapuščene stavbe v Pripjatu so prizorišče vaj iz urbanega bojevanja. Foto: Reuters
Zapuščene stavbe v Pripjatu so prizorišče vaj iz urbanega bojevanja. Foto: Reuters

Posebna skupina v Pripjatu preveri stopno sevanja pred vsako vojaško vajo, v kateri sodelujejo pripadniki posebnih enot, policije in narodne garde, in po njej.

Kot je pojasnil sodelujoči ukrajinski vojak, gre za vaje v spopadih z nezakonitimi milicami v urbanem okolju.

Pripjat z okolico je od jedrske katastrofe v Černobilu popolnoma zapuščeno območje s številnimi praznimi in razpadajočimi stavbami. Nekoč je v mestu živelo okoli 50.000 ljudi, ki so večinoma delali v jedrski elektrarni.

Ukrajina v zadnjem času redno izvaja vojaške vaje za primer napada Rusije, ki je ob ukrajinski meji nakopičila že več kot 100.000 svojih vojakov.

Ameriški vojaki prihajajo v Evropo

ZDA zaradi bojazni pred ruskim napadom na Ukrajino v Evropo pošiljajo dodatne ameriške vojake, ki naj bi okrepili zaveznice v zvezi Nato.

V Wiesbaden v Nemčiji je že prispela prva skupina 2000 vojakov, ki bodo predstavljali podporo za ameriške vojake na Poljskem. Prvi ameriški vojaki pa so danes prispeli tudi na Poljsko. Večje število ameriških vojakov naj bi v to članico Nata, ki meji na Ukrajino, sicer prispelo v prihodnjih dneh.

Vojaki so prileteli na letališče Jesionka na jugozahodu Poljske, kot je ob tem dejal tiskovni predstavnik poljske vojske, major Przemyslaw Lipczynski, pa bo večina kontingenta 1700 ameriških vojakov prispela "kmalu".

Po podatkih poljskega obrambnega ministrstva naj bi na Poljsko za krepitev Natovega vzhodnega krila prispelo okoli 1700 ameriških vojakov iz 82. letalske divizije s sedežem v Fort Braggu v Severni Karolini. Poljska že gosti okoli 4500 ameriških vojakov, tako v okviru Nata kot na podlagi dvostranskega dogovora z ZDA.

Napotitev dodatnih vojakov v Evropo je v sredo odobril predsednik ZDA Joe Biden. Okoli 2000 ameriških vojakov bo napotenih v Nemčijo in na Poljsko, medtem ko bodo tisoč ameriških vojakov premestili iz Nemčije v Romunijo. Kot je pojasnil Pentagon, se ameriški vojaki ne bodo bojevali v Ukrajini, ampak bo njihova naloga okrepitev obrambnih zmogljivosti ameriških zaveznic.

Ukrajinska vojska je v zadnjih tednih pospešila urjenje svojih enot. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska je v zadnjih tednih pospešila urjenje svojih enot. Foto: Reuters

Scholz v ZDA na prvo srečanje z Bidnom

Ukrajinska kriza bo glavna tema pogovorov med Bidnom in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, za katerega bo to prvi uradni obisk ZDA, potem ko je lani decembra prevzel vodenje nemške vlade.

Pred potjo v Washington je Scholz za nemško televizijo med drugim dejal, da gre pri srečanju z Bidnom za usklajeno politiko in izvajanje dobro pripravljenih odločitev.

"Položaj je zelo resen in ne moremo mimo tega, da je bilo na mejo z Ukrajino poslanih veliko vojaških enot. Zato je treba biti zelo jasen, da bo imel napad na ozemeljsko celovitost Ukrajine zelo visoko ceno," je dejal.

Ob tem je zanikal navedbe, da Nemčija ni zanesljiv partner v reševanju napetosti, ker Ukrajini noče dostaviti orožja. Dejal je, da zavezniki dobro vedo, koga imajo z Nemčijo, in poudaril, da je Nemčija doslej Ukrajini najbolj pomagala z drugačno vrsto pomoči.

Bela hiša je v uvodni napovedi obiska sporočila, da se bosta Biden in Scholz pogovarjala o ruski agresiji proti Ukrajini. "Obisk bo ponudil priložnost za potrditev globokih in trajnih vezi med ZDA in Nemčijo," je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

Ameriška letala so v petek na Poljsko že pripeljala vojaško opremo. Foto: Reuters
Ameriška letala so v petek na Poljsko že pripeljala vojaško opremo. Foto: Reuters