Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Imamo veliko nepremičninsko krizo," je povedala na protestu v Lizboni Rita Silva iz skupine Habita. "To je socialna kriza."

Portugalska je ena od najrevnejših držav Zahodne Evrope – po vladnih podatkih je več kot 50 odstotkov delavcev lani zaslužilo manj kot tisoč evrov mesečno. Minimalna mesečna plača je 760 evrov.

Po drugi strani so najemnine v Lizboni, priljubljeni turistični destinaciji, od leta 2015 poskočile za 65 odstotkov, cene nepremičnin pa v istem obdobju za kar 137 odstotkov, kažejo podatki družbe Confidencial Imobiliario. Najemnine so se samo lani povišale za 37 odstotkov, več kot v Barceloni ali Parizu.

Položaj je še posebej težak za mlade. Povprečna najemnina za stanovanje z eno spalnico v Lizboni znaša okoli 1350 evrov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukrepi nezadostni

Socialistična vlada je prejšnji mesec napovedala nepremičninski sveženj, ki med drugim ukinja sporno shemo "zlatih vizumov" in prepoveduje nove licence za Airbnb, a kritiki pravijo, da to ni dovolj, da bi zbilo cene na kratek rok.

Na protestu, ki so ga organizirali gibanje "Dom za živeti" in nekatere druge skupine, je 35-letni ilustrator Diogo Guerra povedal, da vsak dan posluša zgodbe ljudi, kakšne težave imajo priti do stanovanja. "Ljudje, ki so zaposleni, pa so tako rekoč brezdomci, ljudje, ki so bili deložirani, ker se je njihovo domovanje spremenilo v turistični apartma ..."

Zaradi nizkih plač in visokih najemnin se je Lizbona uvrstila na neslavno tretje mesto krajev na svetu, kjer se najmanj splača živeti, kaže raziskava zavarovalniške posredniške hiše CIA Landlords. Problematiko je še poglobila 8,2-odstotna inflacija.

"Z mojo plačo, ki je višja od povprečne v Lizboni, si ne morem privoščiti najema stanovanja, ker je predrago," je potožil Nuncio Renzi, direktor prodaje iz Italije, ki živi v portugalski prestolnici.

Portugalci proti visokim cenam nepremičnin