Foto: Reuters
Foto: Reuters

Protestov se kljub prepovedi in močni policijski navzočnosti udeležuje množica ljudi. RT poroča, da je policija protestnike sprva pozvala, naj se razkropijo, a se ti na pozive niso odzvali, namesto tega pa so v policiste metali kamenje in jih napadli s solzivcem. Šest policistov je bilo pri tem ranjenih.

Policija je že vnaprej opozorila, da bodo izvajali vse ukrepe za preprečitev motenja javnega reda. Z avtomobili in avtobusi je zaprla dostop do mestne hiše in legitimirala številne protestnike.

V dneh pred protestom je policija prijela več vidnih predstavnikov opozicije, med njimi tudi znanega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki so ga v sredo obsodili na 30 dni zapora po protestih, na katerih se je preteklo soboto zbralo več kot 20.000 ljudi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Danes so pred protesti prijeli še okoli 50 ljudi, med drugim enega izmed "neuspešnih" kandidatov, njegovega zaveznika Iljo Jašina, ki je prek Facebooka sporočil, da je policija ponoči preiskala njegovo stanovanje in da so ga odpeljali zunaj Moskve.

Tudi tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš je sporočila, da so jo prijeli, več aktivistov pa je povedalo, da je policija preiskala njihove domove.

Vsak bi moral zbrati 5.000 glasov

Moskovski župan Sergej Sobjanin je na družbenih medijih opozoril, da se bodo oblasti pri zagotavljanju javnega reda odzvale odločno.

Moskovske volilne oblasti na kandidatno listo za volitve 8. septembra niso uvrstile 57 kandidatov, med drugim opozicijskih politikov, kot so Jašin, Ljubov Sobol in Dmitrij Gudkov. Volilna komisija je postavila več pogojev za njihovo kandidaturo. Med drugim je moral vsak zbrati 5.000 glasov podpore, a jih volilna komisija pretekli teden vseeno ni želela registrirati, češ da so nekatere podpise ponaredili.

Opozicijski kandidati želijo izkoristiti naraščajoče nezadovoljstvo z ruskimi oblastmi, nižjo podporo predsedniku Vladimirju Putinu in ogorčenje zaradi zniževanja življenjskega standarda in korupcije.