Vodja Nacionalnega zbora Marine Le Pen za nizko udeležbo krivi vlado. Foto: EPA
Vodja Nacionalnega zbora Marine Le Pen za nizko udeležbo krivi vlado. Foto: EPA

Stranka Naprej, republika predsednika Emmanuela Macrona je bila peta. Poslanka te stranke Aurore Bergé je slab rezultat označila za "demokratsko klofuto vsem nam". Na začetku meseca je neki moški dal dobesedno klofuto Macronu med njegovim obiskom juga države. Dobrega izia kot vladajoča stranka Naprej, republika niti ni pričakovala, a izid je vendarle razočaranje.

Volitve oblasti v 13 regijah celinske Francije in eni čezmorski ter v 96 departmajih potekajo dve zaporedni nedelji, drugi krog je predviden naslednjo nedeljo. Za 4100 položajev se poteguje 15.700 kandidatov in kandidatk, poroča BBC.

Ankete iz prejšnjega tedna so Nacionalnemu zboru pod vodstvom Marine Le Pen napovedovale možnost prvega mesta v šestih regijah, v drugem krogu pa precejšnjo verjetnost za osvojitev prve doslej.

Najboljše možnosti je imela stranka v jugovzhodni regiji Provansa-Alpe-Azurna obala, kjer je bil na čelu liste Thierry Mariani. A ta je po prvem krogu zdaj skoraj popolnoma izenačen s trenutnim predsednikom regije Renaudom Muselierjem iz vrst Republikancev ‒ obema se glede na vzporedne volitve obeta med 30 in 35 odstotki glasov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Končnega zmagovalca v kateri koli regiji je sicer za zdaj težko napovedati zaradi zapletenega volilnega sistema in učinka taktičnega glasovanja, v okviru katerega se osrednje stranke po navadi združijo, da bi skrajni desnici preprečile zmago.

Volitve je zaznamovala rekordno nizka volilna udeležba. Foto: EPA
Volitve je zaznamovala rekordno nizka volilna udeležba. Foto: EPA

Na nacionalni ravni Nacionalnemu zboru 19 odstotkov glasov

Na nacionalni ravni pa je Nacionalni zbor glede na projekcije televizije France 2 skupno osvojil približno 19 odstotkov glasov, kar je približno devet odstotnih točk manj kot na volitvah leta 2015.

Najmočnejši naj bi bil konservativni tabor okrog Republikancev z nekaj manj kot 28 odstotki glasov.

Socialisti z zavezniki naj bi zbrali podporo približno 16 odstotkov volivcev, Zeleni približno 13, Naprej republika pa okoli 11 odstotkov glasov. Inštitut Ipsos medtem glede na izide vzporednih volitev zadnjim trem strankam napoveduje približno enak, okrog 11-odstoten delež podpore.

Tokratne volitve so prve regionalne volitve za stranko Naprej, republika, ki v času prejšnjih volitev leta 2015 ni še obstajala.

Zgodovinska nizka udeležba

Volilna udeležba naj bi bila tokrat zgodovinsko nizka ‒ med 31 in 34 odstotki. Notranji minister Gerald Darmanin je številke že označil za skrb vzbujajoče, Marine Le Pen pa je nizko udeležbo označila za "državljansko katastrofo". Za to je okrivila vladno nesposobnost, da bi ljudi navdala z zaupanjem v politične institucije.

Nepričakovano nizka volilna udeležba v Franciji