Conte, Tode in Schlein. Foto: EPA
Conte, Tode in Schlein. Foto: EPA

Po skoraj vseh preštetih glasovih je Alessandra Tode, ki jo podpira tudi Demokratska stranka (PD), osvojila 45,3 odstotka glasov, desničarski kandidat Paolo Truzzu pa jih je osvojil 45.

Kljub majhni razliki in dejstvu, da vsi glasovi še niso prešteti, so mediji za zmagovalko že razglasili Todde, ki je zmago proslavila skupaj z vodjo Gibanja petih zvezd in nekdanjim premierjem Giuseppejem Contejem in vodjo največje opozicijske stranke, levosredinskega PD-ja, Elly Schlein.

Todde bo postala prva predsednica otoka in prva predsednica kakšne od italijanskih pokrajin iz Gibanja petih zvezd.

Če bo zmaga potrjena, bo to prvi primer, ko je leva sredina prevzela oblast v pokrajini po letu 2015. Izid naj bi predstavljal spodbudo za opozicijske stranke po več letih volilnih porazov.

Todde je v glavnem mestu Sardinije Cagliariju dejala, da je "zelo srečna in zelo ponosna".

Volitve so izvedli v nedeljo, glasove pa so začeli šteti šele v ponedeljek zjutraj, štetje pa je trajalo neobičajno dolgo, tako da so se regionalne oblasti odrekle 12-urnemu roku za dokončanje postopka.

Blok strank Meloni, ki vključuje njeno stranko Bratje Italije, Ligo in Naprej, Italija, je zmagal na vseh štirih regionalnih volitvah v letu 2023, do nedelje pa je nadziral 14 od 20 pokrajin. Ankete kažejo, da ima desničarska koalicija na državni ravni še naprej prednost.

Medtem vodja PD-ja Schlein pravi, da se "veter obrača". Regionalna zmaga njene stranke in Gibanja bo še okrepila pritisk nanju, da tesneje sodelujeta, če želita premagati desnico.

Sardinija ima 1,44 milijona odraslih prebivalcev. Volilna udeležba je bila 52,4- odstotna.

Naslednji preizkus za stranke bo 10. marca v pokrajini Abruzzo. PD in Gibanje sta tudi za te volitve združila moči.

Glede na ankete na ravni državi Bratje Italije uživajo 28-odstotno podporo, PD 20-odstotno, Gibanje petih zvezd pa 16-odstotno.