Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ponekod je padala tudi toča, v Milanu v velikosti teniških žogic. V mestu Lissone v pokrajini Monza je umrla 58-letna ženska, na katero je padlo drevo. Ko je bila na poti v službo, se je med čakanjem na konec nevihte zatekla v zavetje, ko pa se je premaknila, je nanjo padlo veliko drevo. Mimoidoči so takoj poklicali pomoč, a ko so prišli reševalci, niso mogli storiti ničesar, da bi jo rešili.

Čeprav je nevihta po pričevanjih trajala le okoli deset minut, so milanski gasilci davi prejeli na stotine klicev. Poročali so o odkritih strehah in poplavah zaradi veliko padavin in toče, ki so padle v kratkem času, ter o številnih podrtih drevesih. Poškodovane so bile tudi tramvajske proge, podzemna železnica pa je zaprta.

Na območju Brescie pa je umrla 16-letna najstnica v skavtskem taboru, ko je, medtem ko je spala v šotoru, nanjo padlo drevo.

Umrl je tudi par, oba sta bila stara 19 let, ko je voznik na spolzki cesti v Vareseju izgubil nadzor nad vozilom.

"Pekel", "apokalipsa" so besede, ki spremljajo na družbenih omrežjih objavljene fotografije nevihte. Na videoposnetkih je videti intenzivnost dežja in močne vodoravne sunke vetra, ki so v nekaterih primerih razbili ali odprli okna hiš ter povzročili poplave.

Drevo padlo na vozilo z družino

Predtem so v ponedeljek pozno zvečer pokrajino Brianza prizadeli nalivi, v pokrajini Monza pa je bilo podrtih veliko dreves. Eno od dreves je padlo na avtomobil, v katerem so bili mati, oče in dveletna deklica. Očeta so zaradi poškodb glave odpeljali v bolnišnico. Mati in hči nista bili poškodovani.

O toči v velikosti teniških žogic in močnem vetru, ki sta povzročila škodo, so v ponedeljek pozno zvečer poročali tudi iz Pordenona, Vidma in Gorice. Neurje je tam povzročilo gmotno škodo, tudi na električnem omrežju, tako da je v številnih manjših občinah prišlo do izpadov električne energije. Poročali so tudi o veliko udarih strele in podrtih drevesih, nevihta pa se je nato hitro premaknila proti Sloveniji.

Zamude pri vlakih

Zaradi podrtih dreves so že od ponedeljka zaprte nekatere železniške proge v Lombardiji, vlaki med Benetkami in Milanom pa imajo do ene ure zamude.

Toča je poškodovala tudi letalo ameriške družbe Delta, ki je v ponedeljek vzletelo z letališča v Milanu in je bilo namenjeno v New York. Letalo je nato zasilno pristalo v Rimu, poškodovanih ni bilo.

V neurju je manj kot 80 kilometrov od Slovenije padlo doslej največje zabeleženo zrno toče v Evropi. Zrno s premerom 19 centimetrov, ki je treščilo ob tla v kraju Azzano Decimo pri Pordenoneju, je krepko preseglo prejšnji, pet dni star rekord iz Carmignana di Brenta, navaja Evropski laboratorij za huda neurja (ESSL).

Najdba v Furlaniji-Julijski krajini se je zelo približala svetovnemu rekordu za največje zrno toče na svetu. Rekord iz julija 2010 še naprej drži kraj Vivian v Južni Dakoti, kjer je padla toča v velikosti 20,3 centimetra.

Toča je ponoči padala tudi v deželi Benečiji (Veneto), zlasti na območju Verone, od koder poročajo o več poškodovanih. Nastala je velika škoda na avtomobilih in v kmetijstvu, prekinjen je železniški promet med Brescio in Padovo.

Nekatera zrna toče so bila velika kot jabolko in težka 150 gramov, je danes dejal predsednik dežele Luca Zaio in napovedal, da bodo zaradi obsežne škode zaprosili za pomoč države.

Na severu Italije v neurjih dva mrtva