Prizor v Zvečanu. Foto: Reuters
Prizor v Zvečanu. Foto: Reuters

Konflikt med srbskimi prebivalci in kosovsko policijo je izbruhnil, ko je ta pomagala novim županom, etničnim Albancem, prevzeti položaje v občinskih stavbah.

Srbski prebivalci so poskušali županom namreč preprečiti vstop v občinske stavbe v krajih Zubin Potok, Leposavić in Zvečan. Med stranema so izbruhnili spopadi, policija je uporabila solzivec in šokbombe, več ljudi je bilo poškodovanih.

Kosovska policija ostaja navzoča na območju. Navaja, da je bilo ranjenih pet policistov, tri vozila Eulexa, civilne misije EU-ja, so bila poškodovana, eno pa zažgano, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Zaradi petkovega dogajanja je srbski predsednik Aleksandar Vučić stopnjo pripravljenosti srbske vojske dvignil na najvišjo raven in odredil premik vojakov proti meji s Kosovom.

Evropska unija je v odzivu obsodila spopade, v katere je vodil poskus novoizvoljenih županov, da vstopijo v občinske stavbe. Tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika Peter Stano je v izjavi tudi obžaloval napade na patrulje Eulex, ki da mora svoj mandat opravljati v miru.

"Vsak mora sprejeti ukrepe za umiritev napetih razmer in ponovno vzpostavitev miru. EU ne bo sprejel nobenih nadaljnjih enostranskih ali provokativnih dejanj, ohranjanje miru in varnosti na terenu pa mora biti prednostna naloga," je še sporočil. Spomnil je tudi na stališče EU-ja, da nedavne volitve ne nudijo dolgoročne politične rešitve za tamkajšnje občine.

Lokalne volitve v štirih občinah na severu Kosova so potekale konec aprila večinoma brez udeležbe srbske skupnosti, ki je volitve bojkotirala. Gibanje Samoodločba kosovskega premierja Albina Kurtija je razglasilo zmago v občinah Leposavić in Severna Mitrovica, medtem ko so v Zvečanu in Zubinem Potoku zmagali kandidati Demokratske stranke Kosova, vsi etnični Albanci.

Kosovski policist v Zvečanu. Foto: Reuters
Kosovski policist v Zvečanu. Foto: Reuters

Srbska vojska ostaja pripravljena

Srbske oborožene sile po nemirih na severu Kosovu ostajajo v najvišji stopnji bojne pripravljenosti, so danes sklenili na seji sveta za nacionalno varnost v Beogradu.

Na zasedanju sveta so kosovskega premierja Kurtija obtožili brutalne uporabe sile in njegovih sil proti srbskemu ljudstvu. Kritični so bili tudi do misije zveze Nato na Kosovu (Kfor), ki so jo obtožili, da svojega dela ne opravlja v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN-a 1244 in vojaško-tehničnim sporazumom iz Kumanova.

Dogovorili so se o vseh potrebnih varnostnih ukrepih, namenjenih krepitvi obrambne zmogljivosti Srbije, sporočilo vlade povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Načelnika generalštaba srbske vojske Milana Mojsilovića so pooblastili za vzdrževanje neposrednih stikov s poveljnikom Kforja, da bi zagotovili izpolnjevanje mandata Natove misije v skladu z ustreznimi akti ZN-a. "Srbija ostaja neomajna pri zaščiti svojih ljudi," so zapisali v izjavi za javnost.

Poleg načelnika so se zasedanja sveta udeležili tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, premierka Ana Brnabić, zunanji minister Ivica Dačić, obrambni minister Miloš Vučević, notranji minister Bratislav Gašić, pravosodna ministrica Maja Popović, direktor varnostno-obveščevalne agencije Bia Aleksandar Vulin in direktor srbskega urada za Kosovo Petar Petković.

Zahod obsoja kosovsko policijo

Tiskovna predstavnica Nata Oana Lungescu je medtem vse kosovske institucije pozvala k takojšnji umiritvi napetosti in reševanju nesoglasij z dialogom. Dodala je, da Kfor ostaja pozoren na razmere v Kosovu in si bo še naprej prizadeval zagotoviti varno okolje v skladu z mandatom ZN-a.

Na razmere na Kosovu so se danes ostro odzvali tudi Nemčija, Francija, Italija, Združeno kraljestvo in ZDA. "Obsojamo odločitev kosovske policije, ki kljub našim pozivom k zadržanosti na silo vdira v občinske prostore na severu Kosova," je zapisano v skupni izjavi zunanjih ministrstev. Države so prav tako izrazile zaskrbljenost zaradi dviga stopnje pripravljenosti srbske vojske na najvišjo raven, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Predsedujoči Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in makedonski zunanji minister Bujar Osmani pa je pozval k umiritvi razmer in dejal, da je Ovse pri tem pripravljen pomagati.

Moskva obsoja Kosovo, ZDA in EU

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je za stopnjevanje napetosti na Balkanu obsodila Kosovo, ZDA in Evropsko unijo ter poudarila, da zaskrbljeno spremlja razmere na severu Kosova.

"Ostro obsojamo provokativne korake Prištine, ki ogrožajo varnost celotnega Balkana in za katere sta odgovorni tudi ZDA in EU," je opozorila in po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dodala, da so se zahodne države prepozno odločile obsojati dejanja Kosova.

Kurti je medtem izjavil, da Priština sicer razume zaskrbljenost svojih mednarodnih partnerjev, vendar bi vsaka druga možnost pomenila neizpolnjevanje ustavnih obveznosti. "Pozivam vse, zlasti državljane kosovske Srbe, da sodelujejo z novimi župani in njihovimi kabineti, ki bodo večetnični, večkulturni in večjezični," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal na Facebooku.