Foto: Reuters
Foto: Reuters

Barikade so začeli odstranjevati v mestu Rudare blizu severnega dela Mitrovice in v Ibarski Slatini. Mejna prehoda s Srbijo Brnjak in Jarinje sta sicer še vedno zaprta, barikade pri mejnem prehodu Merdare pa so že odstranili, tako da je odprt za promet.

Odločitev o odstranitvi barikad oziroma mirno rešitev so že pozdravile mednarodne sile Kfor in Evropska unija.

"Kfor pozdravlja odločitev o odstranitvi barikad na severu Kosova. Barikade je treba odstraniti hitro, varno in zanesljivo ter se izogniti kakršnim koli incidentom ali tveganjem," so sporočili na Twitterju.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je v imenu Unije pozdravil dejstvo, da "je pri umirjanju napetosti na severu Kosova prevladala diplomacija". "Nasilje nikoli ne more biti rešitev," je dodal in pozdravil "odgovorno vodenje srbskega predsednika Vučića in kosovskega premierja Kurtija".

Srbi so barikade začeli odstranjevati po sestanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića s predstavniki kosovskih Srbov v Raški na jugu Srbije v sredo pozno zvečer. "Imeli smo pogovore, ki so bili vse prej kot lahki," je dejal srbski predsednik in povedal, da so se kosovski Srbi strinjali z odstranitvijo barikad, saj ne želijo delovati proti svoji državi.

Vučić je dejal, da odstranitev barikad ni enostavna in bodo za to potrebovali najmanj dva dni. Foto: Reuters
Vučić je dejal, da odstranitev barikad ni enostavna in bodo za to potrebovali najmanj dva dni. Foto: Reuters

Kljub umiku barikad pa po njegovih besedah nezaupanje v kosovskega premierja Albina Kurtija ostaja. Kot je še povedal Vučić, bo v primeru nadaljevanja "terorja" podprl vse druge pobude, ki jih bodo sprejeli kosovski Srbi, ki bodo vedno zaprli sever Kosova za institucije iz Prištine.

"Če se bodo aretacije nadaljevale, bodo za vedno zaprli sever Kosova, postavili bodo barikade, ki jih ne bodo nikoli odstranili, in to bo za Prištino meja, ki je ne bodo nikoli prestopili," je dejal po sestanku, na katerem so kosovski Srbi zahtevali tudi obljubo, da se ne bo nikoli zgodilo priznanje Kosova.

Srbski predsednik je še pojasnil, da odločitev o odstranitvi barikad ni povezana z morebitno vrnitvijo Srbov v kosovske institucije, iz katerih so novembra množično odstopili v znak protesta proti aretacijam Srbov in do njih sovražni politiki Prištine.

Pogoj za vrnitev Srbov v kosovske institucije je, kot je dejal, ustanovitev skupnosti srbskih občin na Kosovu v skladu z bruseljskim sporazumom iz leta 2013, ki ga kosovski premier po njegovih besedah še naprej tepta, tako kot druge dozdajšnje dogovore v dialogu med Beogradom in Prištino.

Kosovski Srbi so postavili več kot deset barikad na cestah, ki vodijo proti Srbiji. Zadnjo barikado so postavili v torek zvečer, zaradi česar so kosovske oblasti nato zaprle največji mejni prehod s Srbijo Merdare.

Kosovski Srbi so barikade postavili tudi v Kosovski Mitrovici. Foto: Reuters
Kosovski Srbi so barikade postavili tudi v Kosovski Mitrovici. Foto: Reuters

Barikade so se pojavile po aretaciji nekdanjega srbskega policista Dejana Pantića, ki je bil eden izmed srbskih policistov, ki so novembra dali odpoved v kosovski policiji v skladu z odhodom kosovskih Srbov iz kosovskih institucij po zahtevi Prištine za zamenjavo srbskih registrskih tablic s kosovskimi.

Razmere so se še dodatno zaostrile s ponedeljkovim ukazom Vučića, ki je odredil najvišjo stopnjo bojne pripravljenosti srbske vojske in vseh enot pod nadzorom notranjega ministrstva. Danes je srbski predsednik ukinil odlok o najvišji stopnji bojne pripravljenosti.

Srbska vojska je bila sicer v zadnjih letih že večkrat v stanju povečane bojne pripravljenosti zaradi napetosti s Kosovom – nazadnje novembra, ko je trdila, da je več brezpilotnih letal s Kosova vstopilo v srbski zračni prostor.

Skupni poziv EU-ja in ZDA

V sredo so Evropska unija in ZDA v skupni izjavi izrazile zaskrbljenost zaradi še vedno napetih razmer na severu Kosova. "Vse pozivamo k čim večji zadržanosti, takojšnjemu ukrepanju za brezpogojno zmanjšanje napetosti in vzdržanosti od provokacij, groženj ali ustrahovanja," so poudarili v izjavi.

V Bruslju in Washingtonu so pozdravili zagotovila kosovskega vodstva, da ne obstajajo seznami kosovskih Srbov, ki bi jih bilo treba aretirati ali sodno preganjati zaradi mirnih protestov in barikad. Opozorili pa so, da je "treba spoštovati načela pravne države, da so vse oblike nasilja nesprejemljive in da jih ne bomo dopuščali", piše v izjavi, ki jo je na spletni strani objavila Evropska služba za zunanje delovanje.

Kosovske oblasti so zaradi barikad zaprle največji mejni prehod na srbski meji Merdare. Foto: Reuters
Kosovske oblasti so zaradi barikad zaprle največji mejni prehod na srbski meji Merdare. Foto: Reuters

Kurti žuga z aretacijami

Kosovski premier je v sredo dejal, da se mednarodnim silam Kfor "izteka čas" za odstranitev barikad na severu Kosova, ki ovirajo svobodo gibanja. Ob tem je poudaril, da so Kforju dali potreben čas in prostor za delovanje za njihovo odpravo, da pa "se ta čas zdaj izteka".

Kurti je na seji vlade še poudaril, da so barikade, ki so jih na severu Kosova postavili kosovski Srbi, nezakonite, nesprejemljive in da jih ne bodo tolerirali. Barikade, ki ovirajo svobodo gibanja, ne morejo obstati, je dodal in poudaril, da se Priština ne bo niti pogovarjala niti sodelovala s "kriminalci, ki so na severu postavili barikade, ampak jih bo aretirala".

Srbi začeli odstranjevati barikade