V noči s ponedeljka na torek so kosovski Srbi zabarikadirali tudi več ulic v etnično mešanem mestu Mitrovica. Foto: Reuters
V noči s ponedeljka na torek so kosovski Srbi zabarikadirali tudi več ulic v etnično mešanem mestu Mitrovica. Foto: Reuters

"Predsednik Srbije je kot vrhovni poveljnik nocoj ukazal, da so srbske oborožene sile na najvišji stopnji bojne pripravljenosti, kar je pripravljenost do stopnje uporabe oborožene sile, to je oboroženega potenciala srbske vojske," je v ponedeljek zvečer sporočil srbski obrambni minister Miloš Vučević.

Vučić je prebivalce nagovoril prek Instagrama in dejal, da bo sprejel vse ukrepe za zaščito srbskega naroda na severu Kosova. Beograd je ob tem obtožil Kosovo, da načrtujejo napade na srbsko prebivalstvo in nasilni umik barikad.

Italijanski karabinjerji, del misije Kfor, opazujejo dogajanje v Mitrovici. Foto: Reuters
Italijanski karabinjerji, del misije Kfor, opazujejo dogajanje v Mitrovici. Foto: Reuters

Kosovski Srbi so zaradi aretacije nekdanjega srbskega policista barikade začeli postavljati že pred tremi tedni. Po Vučićevi odredbi bojne pripravljenosti vojske so postavili nove barikade, tokrat prvič v središču mesta Mitrovica.

Priština: Srbija želi destabilizirati Kosovo

Kosovski notrani minister Xhelal Svecla je danes dejal, da želi Srbija destabilizirati Kosovo. "Srbija je pod vplivom Rusije dvignila vojaško pripravljenost in ukazala postavitev novih barikad, da bi upravičila in zaščitila kriminalne skupine, ki terorizirajo državljane srbske narodnosti, ki živijo na Kosovu," je sporočil.

Beograd je njegove navedbe zanikal. Vučić je v torek dejal, da se bo Srbija "še naprej borila za mir in iskala kompromisne rešitve".

Porifirije: Kdo ne bi papeža spustil v Vatikan?

Napetosti so se sicer še dodatno zaostrile, ko so kosovski mejni organi na mejnem prehodu Merdare patriarhu Srbske pravoslavne cerkve Porfiriju zavrnili vstop na Kosovo.

Porfirije se je po dogodku že dvakrat sestal z Vučićem. Po današnjem srečanju v Beogradu je poudaril potrebo po ohranitvi miru na Kosovu za vsako ceno. "Prosil sem predsednika in vlado, da storita vse za ohranitev miru, da ne bi bilo oboroženih spopadov," je dejal.

Pofirije in Vučić po srečanju v Beogradu. Foto: Reuters
Pofirije in Vučić po srečanju v Beogradu. Foto: Reuters

K miru in prizadevanjem za ohranitev miru je pozval tudi Prištino, kot tudi "velike sile in politične institucije, ki sprejemajo odločitve v središčih moči", poroča portal N1 Srbija.

Porfirije je v Kosovu je želel obiskati patriarhijo v Peći, ki je zgodovinski sedež patriarhov SPC-ja, kjer je želel moliti "za vse naše ljudi, ki jim ni lahko na Kosovu, za mir na svetu, predvsem pa za sožitje in mir med Albanci in Srbi".

Dodal je, da je za srbski narod, Srbsko pravoslavno cerkev in vse patriarhe Cerkve patriarhija v Peći, "kar je Vatikan za Rimskokatoliško cerkev", in da naj si zamislijo, da bi "kdo brez kakršnega koli razloga papežu prepovedal vstop v Vatikan".

Vučić: Priština in del mednarodne skupnosti skušata pregnati Srbe

Vučić je za prepoved Porfirijevega vstopa okrivil "režim v Prištini", pa tudi del mednarodne skupnosti, ki želita s Kosova pregnati Srbe, ker v tem vidita edini način za rešitev kosovskega vprašanja. Na željo po izgonu Srbov po njegovem mnenju kažejo tudi pozivi k umiku srbskih barikad na severu Kosova, saj da gre za ceste, ki jih uporabljajo samo kosovski Srbi.

Vučić je vse državljane Srbije pozval, naj ostanejo mirni in ne nasedajo lažnim novicam ali zlonamernim komentarjem, ampak pokažejo dostojanstvo, predvsem pa narodno solidarnost in politično zrelost.

Vučić je zatrdil, da bo naredil vse za zaščito Srbov na severu Kosova. Foto: AP
Vučić je zatrdil, da bo naredil vse za zaščito Srbov na severu Kosova. Foto: AP

EU poziva k svobodi gibanja

Evropska unija je medtem v ponedeljek pozvala k takojšnji in brezpogojni vzpostavitvi svobode gibanja za vse državljane, tudi za verske voditelje.

"Pričakujemo, da se bosta Kosovo in Srbija vrnila k prizadevanjem za ustvarjanje okolja, ki bo ugodno za spravo, regionalno stabilnost in sodelovanje v korist državljanov, kar vključuje tudi zaščito srbskega prebivalstva na severu Kosova," je dejala tiskovna predstavnica EU-ja za zunanjo politiko Nabila Masrali.

Ruski veleposlanik: Razmere na robu spopadov

Ruski veleposlanik v Srbiji Aleksandr Bocan Harčenko je medtem dejal, da odločno stališče Vučića in vzpostavitev najvišje stopnje bojne pripravljenosti "absolutno ustrezata razmeram na terenu" na Kosovu, kjer so razmere napete in na robu spopada.

Za srbsko tiskovno agencijo Tanjug je spomnil, da je tudi uradna Moskva v ponedeljek presodila, da so razmere na Kosovu zelo nevarne in napete ter "na robu širših spopadov", poudaril pa, da vedno obstaja upanje na rešitev.

Kosovski Srbi vztrajajo z barikadami

Razmere na Kosovu so se v zadnjih dveh tednih ponovno zaostrile, potem ko je kosovska policija aretirala nekdanjega srbskega policista zaradi suma kršitve ustavnega reda, na kar so se Srbi odzvali s postavitvijo barikad in zahtevali njegovo izpustitev. Z barikadami vztrajajo že 18 dni, kljub pozivom mednarodne skupnosti, naj jih odstranijo.

Srbi so na severu Kosova postavili barikade na tamkajšnjih cestah. Foto: Reuters
Srbi so na severu Kosova postavili barikade na tamkajšnjih cestah. Foto: Reuters

Barikado so ponoči postavili tudi v severnem delu Kosovske Mitrovice v ulici Knjaza Miloša, ki vodi do središča mesta. Gre za prvo postavljeno barikado v središču razdeljenega mesta, kjer živi velik del srbskega prebivalstva na Kosovu.

Dodatne napetosti so v ponedeljek podžgale domneve, da ima kosovska vlada pripravljen operativni načrt za odstranitev barikad na severu Kosova in da za izvedbo tega pričakujejo pomoč misije zveze Nato na Kosovu (Kfor).

Srbska vojska je bila sicer v zadnjih letih že večkrat v stanju povečane bojne pripravljenosti zaradi napetosti s Kosovom – nazadnje novembra, ko je trdila, da je več brezpilotnih letal s Kosova vstopilo v srbski zračni prostor.

Kosovo: Barikade tudi v središču Mitrovice