Tovrstne skrivne večerje na elitnih lokacijah naj bi v Parizu redno potekale. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Tovrstne skrivne večerje na elitnih lokacijah naj bi v Parizu redno potekale. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Skrivne posnetke zabav je na Twitterju objavil zasebni TV-kanal M6 z opisom "kaviar, šampanjec, meniji vrhunskih kuharskih mojstrov, maske prepovedane".

Francija je ob porastu novih okužb ravno vstopila v svoj tretji lockdown oz. zaprtje države. Ukrepe so zaostrili po vsej državi v soboto, v veljavi pa bodo štiri tedne.

V nedeljo se je število covidnih bolnikov na intenzivni negi povzpelo na 5341, zaradi česar so francoske bolnišnice močno preobremenjene. Zaprte so vse šole in nenujne trgovine, policijska ura velja med 19. in 6. uro. Restavracije in lokali so v Franciji zaprti, podobno kot pri nas, že vse od konca oktobra.

Videoposnetki kanala M6 prikazujejo dogajanje v neimenovanem zasebnem klubu v "elitni" pariški soseski, kjer lahko gostje odložijo svoje maske. Do skrivne lokacije z zastrtimi okni se dostopa prek stanovanjskega bloka.

"Tukaj covid ne obstaja"

Na posnetku slišimo natakarja, ki novinarju, ki se izdaja za gosta, navrže, da "ljudje, ki pridejo sem, ne nosijo mask; ko enkrat vstopiš sem, covid ne obstaja".

V Parizu so restavracije zaprte že vse od oktobra. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Parizu so restavracije zaprte že vse od oktobra. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Po navedbah raziskovalne novinarske ekipe M6 se cena degustacijskega menija, ki ga strežejo v tem skrivnem klubu, začenja pri 160 evrih, za najdražjega, s kaviarjem in šampanjcem vred, pa boste odšteli 490 evrov po osebi.

V drugem posnetku ekipa razkrije še eno skrivno zabavo z večerjo na luksuzni lokaciji. Gostje so za vstop plačali 220 evrov po osebi, številni se pozdravijo s poljubi, vzdrževanja medsebojnih razdalj ni.

Na posnetku se sliši nekega moškega, ki zmagoslavno razglasi, da je samo ta teden večerjal v treh tovrstnih skrivnih restavracijah, in to v družbi ministrov.

"Hočemo imena!"

Posnetek je v Franciji hitro postal viralen, ob ugibanju, kdo so eminentni gostje teh večerij, pa se je na Twitterju razmahnil ključnik #HočemoImena (#OnVeutLesNoms).

V Franciji je za kršenje ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa predpisana kazen do leto dni zapora in 15.000 evrov globe, če ogrožaš življenja drugih. Za kršenje policijske ure in za nenošenje maske je predpisana kazen 135 evrov.

Darmanin se je na posnetek odzval z besedami, da v aktualni krizi ne obstajajo ena pravila za bogate in privilegirane ter druga za vse preostale. Če se bo video izkazal za pristnega, minister napoveduje sodni pregon proti organizatorjem.

Za Francoze je kulinarika na visokem mestu prioritet. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Za Francoze je kulinarika na visokem mestu prioritet. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Kot je še povedal, mora francoska policija vsak dan posredovati in razdirati "roštiljade" v delavskih soseskah, "ker ljudje ne spoštujejo lockdowna".

"Jasno je, da so tudi v elitnih soseskah prestolnice pravila enaka za vse. Nimamo dveh razredov državljanov – tistih s pravico do zabav in tistih brez te pravice."

Zaskrbljenost nad posnetkom je izrazil tudi gospodarski minister Bruno Le Maire, ki vztraja, da "vsi ministri, brez izjeme, spoštujejo pravila in nihče med njimi ne misli, da imajo kako posebno prepustnico".

Lokacija razkrita

France TV je pozneje razkrila lokacijo ene od omenjenih skrivnih večerij kot palačo Vivienne francoskega poslovneža Pierre-Jeana Chalençona, na Facebooku pa je kuharski mojster Christophe Leroy celo objavil svoj sedemhodni meni za večerjo v omenjeni palači z dne 11. marca.

Cena? 220 evrov po osebi, vključno z vinsko spremljavo, šampanjcem za aperitiv, foie grasom in jastogom.

Chalençonov odvetnik je za AFP potrdil, da je bila njegova stranka res eden od gostov na posnetkih kanala M6, in to tisti, ki je razglasil, da je večerjal tudi z ministri, a zanikal, da so se večerij v resnici udeležili tudi vladni ministri.

Kot je pojasnil, se je Chalençon zgolj šalil in "poigraval z absurdnim", ko je trdil, da je obedoval s predstavniki vlade.