Sobotnega prvega kroga se je udeležilo 48,73 odstotka volilnih upravičencev. Drugi krog bo 30. marca. Na sliki kandidatka Čaputova. Foto: Reuters
Sobotnega prvega kroga se je udeležilo 48,73 odstotka volilnih upravičencev. Drugi krog bo 30. marca. Na sliki kandidatka Čaputova. Foto: Reuters

Čaputovo je po še neuradnih podatkih podprlo 40,55 odstotka volivk in volivcev, Šefčovič, ki je kandidiral s podporo vladajoče stranke Smer, je prejel 18,66 odstotka glasov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kandidatka Napredne Slovaške, ki bi lahko postala prva predsednica v zgodovini Slovaške, se je po objavi neuradnih volilnih izidov zahvalila svojim podpornikom. "Hvaležna sem vam za podporo, ki pomeni, da želite spremembe," je dejala 45-letna liberalna predsedniška kandidatka, sicer ostra kritičarka slovaške vlade.

Po podatkih inštituta za javnomnenjske raziskave Focus ima Čaputova pred drugim krogom udobno prednost: volilo bi jo 64,4 odstotka vprašanih, njenega nasprotnika pa 35,6 odstotka, poroča AFP.

"Izkazalo se je, da želimo, da je naša država dostojna in poštena. Zuzana Čaputova je tista, ki lahko Slovaško izvleče iz krize," je na Facebooku zapisal odhajajoči predsednik Andrej Kiska, ki je podprl njeno kandidaturo.

Leto dni po umoru novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke, ki je globoko pretresel Slovaško, bi lahko sicer glasovanje o predsedniku nakazalo, kakšna bo prihodnost vlade, ki jo sestavljajo stranka Smer nekdanjega premierja Roberta Fica, desna populistična Slovaška nacionalna stranka (SNS) in stranka madžarske manjšine Most-Hid.