Most na Muri. Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl
Most na Muri. Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl

Kot je pojasnil na dopoldanski novinarski konferenci, naj bi bil promet brez omejitev opolnoči v noči s petka na soboto, in ne s četrtka na petek, kot je bilo sporočeno prej. Po Kacinovih besedah naj bi bil šum v komunikaciji, za katerega upajo, da bo čim prej razrešen. Vsem avstrijskim državljanom, ki so bili na meji presenečeni, se je Kacin opravičil.

"Rečeno je bilo, da vozila obračajo na mostu in jih ne spuščajo na našo stran. Preveril sem na MNZ-ju, kjer so sporočili, da je navodilo, ki so ga prejeli, vsebovalo usmeritev, da se promet za avstrijske državljane, ki vstopajo v Slovenijo, sprošča šele opolnoči s petka na soboto. Prepričan sem bil, da se bo to zgodilo v noči s četrtka na petek, zato so mnogi avstrijski državljani krenili proti Sloveniji. Dobil sem tudi ministra Hojsa, ki je bil včeraj na seji vlade in je potrdil, da je bila takšna odločitev vlade. Očitno je nastal šum pri komuniciranju med vrhom ministrstva in slovensko policijo. Te stvari zdaj usklajujejo, upam, da bo do konca tiskovne konference ta zaplet presežen in da bodo avstrijski državljani lahko vstopali na našo stran."

Avstrija je v četrtek odprla svoje meje za vse sosede, razen Italije, sledila je odprava omejitev Slovenije, Madžarske in Češke pri prestopanju meje iz Avstrije, danes pa je to storila še Slovaška.

Matovič obiskal mejna prehoda z Madžarsko in Avstrijo

Slovaški premier Igor Matovič je odprtje meje z Avstrijo in Madžarsko podprl z obiskom slovaško-madžarske meje, nato pa še z obiskom slovaško-avstrijske meje. Omejitve na meji med Slovaško in Češko sta obe državi medtem odpravili že v četrtek.

Češka odprla meje z Avstrijo in Madžarsko

Tudi Madžarska je ob 8. uri danes odpravila omejitve – gre za zahteve, kot sta potrdilo o neokuženosti z novim koronavirusom in obvezna karantena po prihodu v državo – na mejah z Avstrijo, Češko in Slovaško, je v četrtek po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI sporočil zunanji minister Peter Szijjarto. Meja Madžarske s Slovenijo je z obeh strani prosto prehodna od prejšnjega tedna. Prav tako Češka danes opoldne po skoraj treh mesecih odpravlja vse omejitve na mejah z Avstrijo in Madžarsko, je davi na izredni seji potrdila češka vlada. Češka opoldne odpira tudi mejo s sosednjo Nemčijo.

Češki premier Andrej Babiš. Foto: EPA
Češki premier Andrej Babiš. Foto: EPA

Češka bo ločila "zelene in rdeče države"

Za prihode iz drugih držav naj bi sicer od 15. junija dalje na Češkem veljal nekakšen model semaforja, ki bo države delil v različne skupine glede na tveganje prenosa okužbe s koronavirusom – iz "zelenih" držav, kot je na primer Švica, bodo lahko ljudje na Češko potovali brez omejitev, iz "rdečih", kot so na primer Italija, Francija in Španija, pa le ob
predložitvi potrdila, da niso okuženi, pojasnjuje APA.

Do konca meseca naj bi odpravili meje znotraj EU-ja

Članice EU-ja naj bi do konca meseca odpravile omejitve na notranjih mejah, ki so jih uvedle zaradi novega koronavirusa. Skoraj vse želijo do takrat podaljšati tudi omejitve na zunanjih mejah, je po videokonferenci notranjih ministrov EU-ja povedala komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

"Osebno verjamem, da se bomo k popolnemu delovanju schengena in prostemu gibanju državljanov vrnili do konca junija," je poudarila komisarka. To po njenih besedah omogočajo tako zdravstvene kot politične razmere.

Naslednji velik izziv je po komisarkinih navedbah vprašanje omejitev nebistvenih potovanj iz tretjih držav v EU, ki so zdaj po priporočilu komisije predvidene do 15. junija.

Skoraj vse članice so močno naklonjene dodatnemu, krajšemu podaljšanju tega ukrepa, tako da bi se omejitve za tretje državljane začele postopno sproščati na začetku julija, je pojasnila komisarka.

Notranji minister Slovenije Aleš Hojs je pojasnil, da naj bi približno polovica članic omejitve na notranjih mejah odpravila do sredine meseca, preostala polovica pa do konca meseca.

Po ministrovih besedah je tudi kar nekaj razlik, ko gre za vprašanje omejitev za tretje države. Slovenija zagovarja stališče, da je treba v največji meri upoštevati epidemiološko sliko tretjih držav in vzajemnost.

Čeprav prevladuje mnenje, da naj se zunanje meje odprejo na začetku julija, pa Slovenija po ministrovih besedah zavzema drugačno stališče, zlasti do območja Zahodnega Balkana zaradi gospodarske in turistične vpetosti v regijo.

"Zato bomo verjetno že v naslednjih dneh sprejeli nov odlok, vezan na tretje države," je povedal minister, ki se zavzema za seznam tretjih držav, ki jim glede na epidemiološko sliko lahko omogočijo prehod ob spoštovanju načela vzajemnosti.