Avgusta letos je streljanje pretreslo nakupovalce v trgovskem središču v Malmöju. Foto: EPA
Avgusta letos je streljanje pretreslo nakupovalce v trgovskem središču v Malmöju. Foto: EPA

V četrtek zvečer je bil v mestu Kristianstad na jugu države ustreljen mlad moški, ki je tako postal že 48. žrtev streljanja na Švedskem. S tem je padel rekord iz leta 2000, ko je na Švedskem zaradi strelnega orožja umrlo 47 ljudi.

Vodja švedske policije Anders Thornberg je dejal, da po ulicah kroži vse več kosov strelnega orožja in da jih je vse več mladih pripravljenih tudi uporabiti za ubijanje, poroča STA. Dodal je, da bi lahko zato število ljudi, za katere bodo usodne strelne rane, pred novim letom naraslo do 60. Krivdo za to je pripisal organiziranemu kriminalu.

Švedska v tujini uživa sloves mirne in varne države, a nasilje tolp je bila ena pomembnejših tem kampanje pred nedavnimi splošnimi volitvami, na katerih je slavil desni blok. Po navedbah novinarja Lasseja Wierupa, ki je v svoji knjigi leta 2020 preiskoval švedske tolpe, je v državi dejavnih vsaj 350 kriminalnih organizacij, kar je po njegovih ocenah trikrat več kot leta 2010.

Strelski obračuni se dogajajo tako v večjih kot manjših mestih. Foto: EPA
Strelski obračuni se dogajajo tako v večjih kot manjših mestih. Foto: EPA

Kriminalist Manne Gerell je za švedski portal Local ocenil, da bo v primeru, da bo v državi do konca leta pod streli res padlo 60 ljudi, to "zelo nenavadno povečanje". "Opazili smo velik porast nasilja v letih 2017 in 2018, zdaj pa se to ponavlja. Zares skrb vzbujajoče je, da gre za tako velik porast v tako kratkem času."

Vse več tudi streljanj

Letos se je na Švedskem povečalo tudi število streljanj – do 1. septembra letos so jih obravnavali 273, lani pa v celotnem letu 344, kar pomeni, da bo letos verjetno v celoti gledano več tudi strelskih incidentov. "Če gledamo na splošno, se v večini streljanj ne zgodijo poškodbe. Letos pa je smrtnost močno narasla," je dodal Gerell, ki se strinja, da se vse več incidentov zgodi v manjših mestih. "A ta pojav ni nov, tudi v prejšnjih letih so bila streljanja zunaj večjih mest," je dodal.

Švedska "črni raček" v primerjavi z drugimi državami

V poročilu švedskega sveta za preprečevanje kaznivih dejanj, izdanem lani spomladi, je bilo ugotovljeno, da je bila Švedska edina izmed 23 evropskih držav, v kateri se je število smrtnih žrtev zaradi streljanja povečalo.