Švedska je z januarjem prevzela predsedovanje Svetu EU-ja. Na sliki predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in švedski premier Ulf Kristersson. Foto: EPA
Švedska je z januarjem prevzela predsedovanje Svetu EU-ja. Na sliki predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in švedski premier Ulf Kristersson. Foto: EPA

Trak v barvah švedske zastave so prerezali švedski kralj Karl XVI. Gustav, švedski premier Ulf Kristersson in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki se skupaj s svojo komisarsko ekipo na Švedskem mudi ob začetku predsedovanja te države Svetu EU-ja.

Poudarila je še, da so mali sateliti, ki jih bodo v vesolje pošiljali s severa Švedske, pomembni za spremljanje posledic podnebnih sprememb, naravnih nesreč in odpravljanje njihovih posledic ter tudi za varnost, kar se med drugim kaže v vojni v Ukrajini.

Predsednica komisije je napovedala, da bodo v Bruslju pripravili vesoljsko strategijo za varnost in obrambo. "Cilj je izboljšati odpornost evropske vesoljske infrastrukture in okrepiti naše skupne zmogljivosti," je pojasnila.

Švedski premier Kristersson je prav tako poudaril pomen vesolja v trenutnih geopolitičnih razmerah, ki jih zaznamuje ruska invazija v Ukrajini. "Trenutne geopolitične razmere kažejo, kako pomembno je, da ima Evropska unija dostop do vesolja," je povedal ob odprtju.

Izstrelišče v vesoljskem centru Esrange, ki leži približno 40 kilometrov od najsevernejšega švedskega mesta Kiruna, je pomembno tudi zaradi okrnjenega sodelovanja z Rusijo in z izstreliščem v Bajkonurju v Kazahstanu, kar je posledica vojne v Ukrajini.

Gre za prvo izstrelišče na celinskem delu EU-ja, saj je bilo doslej izstrelišče zgolj v Francoski Gvajani. V razširitev centra Esrange so švedske oblasti vložile okoli 15 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvo izstrelitev satelita načrtujejo za prvo četrtletje prihodnjega leta.

Na Švedskem odprli prvo vesoljsko izstrelišče za satelite na celinskem delu EU-ja