Vodja Švedskih demokratov Jimmie Åkesson med govorom, ki ga je imel na dan volitev v štabu stranke, kjer so čakali na izide volitev. Stranka je doživela svoj najboljši volilni rezultat do zdaj.  Foto: EPA
Vodja Švedskih demokratov Jimmie Åkesson med govorom, ki ga je imel na dan volitev v štabu stranke, kjer so čakali na izide volitev. Stranka je doživela svoj najboljši volilni rezultat do zdaj. Foto: EPA

Kljub napovedi, da naj bi na nedeljskih parlamentarnih volitvah zmagal levi blok, po 94 odstotkih preštetih glasov kaže, da bo zmagal desni blok. S tem bi osvojil 176 od 349 poslanskih sedežev v parlamentu, levi blok pa 173.

A končni izidi volitev bodo znani v sredo, odločilni pa bodo glasovi iz tujine in predčasno oddani glasovi.

Levi tabor, v katerem so poleg Socialnih demokratov še Zeleni, Levica in Stranka centra, naj bi prejeli 48,8 odstotka glasov. Desni pol, ki ga sestavljajo Švedski demokrati, konservativna Zmerna stranka, Krščanski demokrati in Liberalci, pa 49,7 odstotka.

Sorodna novica Na Švedskem kaže na tesno zmago levega bloka premierke Andersson

Stranka z najboljšim rezultatom socialdemokrati

Socialdemokrati, ki so v zadnjem stoletju v švedski politiki igrali glavno vlogo, so kot posamična stranka znova osvojili največ glasov – volilo jih je 30,5 odstotka volivcev oziroma skoraj dve odstotni točki več kot leta 2018.

"Kot kaže, se obeta menjava oblasti," je v nedeljo dejal vodja Švedskih demokratov Jimmie Åkesson. Stranka je namreč osvojila svoj najboljši rezultat do zdaj – 20,7 odstotka glasov, s čimer je svoj zadnji volilni izid izboljšala za tri odstotne točke.

Desnosredinska Zmerna stranka dosedanjega vodje opozicije Ulfa Kristerssona, ki je na čelu desnega bloka, je z 19 odstotki na tretjem mestu.

Premierka poziva k strpnosti med čakanjem na izide

Švedska premierka Magdalena Andersson je volivce pozvala k strpnosti pri čakanju na izide volitev, "dovolite, da gre demokracija svojo pot". Njen izzivalec Kristersson pa je v prvem odzivu priznal, da se izidi še lahko spremenijo, a zagotovil, da je "pripravljen oblikovati novo in močno vlado". Njegova Zmerna stranka in še dve manjši desni stranki, Krščanski demokrati in Liberalci, so se tokrat prvič povezale s skrajno desnimi Švedskimi demokrati.

Ti so prvič v parlament s 5,7 odstotka glasov vstopili leta 2010, tokrat pa imajo najboljši izid do zdaj, saj so prehiteli tudi Zmerno stranko, vse do zdaj vodilno stranko na desnem polu.

Za sporno temo se je v tokratni volilni kampanji izkazala načrtovana davčna in socialna reforma. Konservativci in Švedski demokrati so pred volitvami veliko poudarjali tudi temi priseljevanja in integracije priseljencev, veliko se je govorilo tudi o visokih cenah energentov.