Romarjem, ki so obstali na meji, bosta tako Ukrajina kot Belorusija zagotovili vodo in hrano. Foto: EPA
Romarjem, ki so obstali na meji, bosta tako Ukrajina kot Belorusija zagotovili vodo in hrano. Foto: EPA

V ukrajinskem mestu Uman je namreč pokopan Rabi Nahman, ustanovitelj hasidskega gibanja Breslov, zato se več deset tisoč hasidov ob judovskem novem letu, ki ga letos praznujejo med 18. in 20. septembrom, vsako leto odpravi tja. Tako je bilo tudi letos, pa čeprav sta jim tako ukrajinska kot izraelska vlada to odsvetovali.

Romarjem bosta Ukrajina in Belorusija zagotovili hrano

Pred ukrajinsko mejo je zdaj dobesedno obtičalo okoli tisoč hasidskih Judov, med njimi 242 otrok. Belorusija jim je namreč dovolila izstop, Ukrajina pa jim ne dovoli vstopa.

Romanje Hasidijskih Judov v Ukrajino

"Trenutno nam razmere ne omogočajo, da bi dodatnim hasidskim Judom dovolili vstop v državo," je pojasnil namestnik ukrajinskega zunanjega ministra Jevgenij Jenin. Dodal je, da jim bodo zagotovili hrano in zdravniško pomoč. Na območje so ukrajinske oblasti poslale več sto pripadnikov varnostnih organov.

Tudi beloruske oblasti so sporočile, da jim zagotavljajo hrano in tople šotore.

Ukrajinske meje za tujce zaprte do konca septembra

Tako Ukrajina kot Izrael, od koder med drugim prihajajo romarji, si prizadevata za omejitev širjenja novega koronavirusa. Ukrajinske meje bodo za tujce zaprte do konca septembra. Izrael pa bo v petek ob začetku praznovanja judovskega novega leta znova uvedel karanteno za celotno državo.

V Ukrajini so do zdaj potrdili 162.000 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 3340 bolnikov s covidom-19.