Razmetavanje smeti v predmestju Pariza. Foto: AP
Razmetavanje smeti v predmestju Pariza. Foto: AP

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je potrdil, da bodo nocoj v Marseille in Lyon poslali policijske okrepitve, in sicer pripadnike elitne taktične enote GIGN in 200 rezervistov francoske policije. Posebne policijske enote so tudi v mestu Lille. Darmanin je sporočil, da je povprečna starost sinoči prijetih protestnikov 17 let in da je bilo ranjenih več kot 200 policistov. Tudi nocoj bo na ulicah francoskih mest, tako kot sinoči, 45.000 policistov.

Po poročanju BBC-ja je policija zvečer aretirala 14 ljudi, ki so ropali trgovine na nakupovalni ulici Canebiere v Marseillu.

Sinoči nekoliko mirnejša noč, a več policistov po francoskih mestih

Sinoči je bilo na delu 45.000 policistov, med njimi tudi pripadniki posebnih enot, ki so skušali ohranjati red in preprečiti uničevanje in plenjenje po francoskih mestih. V Parizu je bila noč nekoliko mirnejša kot v preteklih dneh, bolj napeto je bilo v Marseillu in Lyonu, kjer so protestniki zažgali nekaj vozil, uničevali zgradbe in plenili trgovine.

Notranji minister Gerald Darmanin se je v zgodnjih jutranjih urah srečal s policisti, nato pa dejal: "Zmagala bo republika, ne izgredniki. To noč je bilo aretiranih 471 ljudi." Med njimi naj bi bila velika večina mladoletnikov.

MZZ svetuje dodatno previdnost pri potovanjih v Francijo

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve zaradi protestov in nemirov v Franciji slovenskim državljanom, ki tam bivajo ali tja potujejo, svetuje dodatno previdnost, spremljanje navodil uradnih organov in medijskih objav ter izogibanje krajem, kjer se zbira večje število ljudi.

MZZ je ob neredih, ki že od torka pretresajo francoska mesta, danes posodobil splošna opozorila za potovanja v Francijo. Opozorili so, da je lahko moten javni prevoz - trenutno sta avtobusni in tramvajski prevoz zagotovljena le do 21. ure, ker območja nemirov ni mogoče napovedati.

Obenem je zatrdil, da se razmere vseeno nekoliko umirjajo. V noči na petek je bilo namreč po vsej državi opravljenih več kot 900 aretacij.

A zjutraj je notranje ministrstvo sporočilo, da so po vsej državi aretirali več kot 1300 ljudi. 79 policistov je bilo poškodovanih, zažganih je bilo 1350 vozil, na 234 zgradbah pa je nastala škoda.

V Marseillu vdrli v trgovino z orožjem

Darmanin je ob tem obsodil "nesprejemljivo nasilje" v Lyonu in Marseillu, kjer so javni shodi prepovedani, javni promet pa prekinjen. Samo v Marseillu so aretirali več kot 80 protestnikov, župan Benoit Payan pa je vlado pozval, naj nemudoma v mesto pošlje dodatne enote. "Prizori plenjenja in nasilja so nesprejemljivi," je izjavil. Razgrajači so vdrli v nekaj trgovin, iz neke trgovine je bilo ukradenih tudi nekaj kosov orožja. Na območju starega pristanišča je odjeknila eksplozija. O večji škodi ali žrtvah ni poročil.

V Lyonu, tretjem največjem mestu, in njegovih predmestjih pa so jezni protestniki zažgali nekaj avtomobilov, poroča Guardian. V Parizu je ob okrepljeni policijski prisotnosti noč minila mirneje, je pa bilo kljub temu aretiranih 120 ljudi. Mediji poročajo o več zažganih smeteh in nemirih v četrti Les Halles.

Zagorelo je tudi nekaj vozil. Foto: AP
Zagorelo je tudi nekaj vozil. Foto: AP

Oblasti so na območju celotne države sinoči uvedle nočno prepoved avtobusnega in tramvajskega prevoza, ponekod so uvedle omejitev gibanja in odpovedale večje dogodke. Francoski predsednik Emmanuel Macron je pozval k umiritvi razmer in omejitvi protestniških vsebin na družbenih omrežjih. Predstavnica skrajne desnice Marine Le Pen meni, da to ni dovolj. Meni, da gre za "besne množice, ki ne poznajo omejitev", zato bi morale francoske oblasti po njenem mnenju uvesti dodatne omejevalne ukrepe – v skrajnem primeru pa razglasiti izredno stanje v državi.

Mladoletnika pokopali

Nemiri so izbruhnili, potem ko je policist, domnevno zaradi poskusa izmikanja nadzoru v prometu, v predmestju Pariza v torek ustrelil 17-letnega Nahela, ki ima francosko-alžirske korenine. Posnetek se je znašel tudi na družbenih omrežjih in spodbudil proteste proti policijskemu nasilju in rasizmu. Nemiri so se razširili tudi v Belgijo.

Mati ustreljenega najstnika je v petek poudarila, da za smrt sina ne krivi policije, temveč zgolj enega človeka. Ob tem je dodala, da je 38-letni policist, ki je ubil njenega sina, "videl arabski obraz, majhnega otroka in mu hotel vzeti življenje".

Policist je v priporu, mladoletnika pa so danes pokopali v pariškem predmestju Nanterre. Po poročanju francoskih časopisov se je pogreba udeležilo veliko prebivalcev Nanterra in pokojnikovih prijateljev. Nahelova družina je sicer prosila za zasebnost, zato novinarjev na sprevodu ni.

Macron prosil za prestavitev obiska

Francoski predsednik Emmanuel Macron bi se moral od nedelje do torka muditi na obisku v Nemčiji, v okviru katerega bi se ustavil v treh nemških zveznih deželah. Prvi državniški obisk kakega francoskega predsednika v Nemčiji po 23 letih naj bi po trenjih v zadnjih mesecih pomagal zbližati državi. A nemški mediji poročajo, da je Macron Berlin prosil, da se obisk zaradi nemirov v Franciji prestavi.

V Franciji se nadaljujejo protesti
Nova noč nemirov v Franciji
Francoska nogometna reprezentanca pozvala h koncu nasilja

Kapetan francoske nogometne reprezentance Kylian Mbappe je skupaj s preostalimi člani reprezentance v petek pozval h koncu nasilja in nemirov, ki pretresajo Francijo. Člani reprezentance so pozvali k "dialogu in obnovi". "Čas nasilja se mora umakniti času žalovanja, dialoga in obnove," je ekipa zapisala v izjavi, ki jo je na družbenih omrežjih objavil superzvezdnik Paris Saint-Germaina. Kot so sporočili člani francoske nogometne reprezentance, jih je "pretresla brutalna smrt mladega Nahela", a so obenem pozvali, naj se nasilje umakne "drugim miroljubnim in konstruktivnim načinom izražanja". "Od tega tragičnega dogodka smo bili priča izražanju ljudske jeze, katere vsebino razumemo, s tem, kako se ta jeza izraža, pa se ne moremo strinjati," je francoska nogometna reprezentanca zapisala v sporočilu, ki so ga delili na svojih osebnih računih na družbenih omrežjih. Člani reprezentance delijo "te občutke bolečine in žalosti", vendar se ne morejo strinjati s tem, da protestniki "uničujejo svojo lastnino, svoje soseske, mesta". "V tem kontekstu skrajnih napetosti ne moremo ostati tiho in naša državljanska vest nas spodbuja, da pozivamo k pomiritvi, ozaveščenosti in odgovornosti," so sporočili. "Obstajajo tudi drugi miroljubni in konstruktivni načini izražanja. To je tisto, kamor se morajo usmeriti naša energija in naše misli." (Vir: STA)