Protestniki v Veroni. Foto: Reuters
Protestniki v Veroni. Foto: Reuters

20.000 tisoč: toliko članic ženskih združenj, borcev za pravice istospolno usmerjenih, sindikalistov, političnih zelenih, demokratov in radikalcev je popoldne protestiralo po ulicah Verone – proti, kot pravijo, "vrnitvi v srednji vek". Protestniki menijo, da dogodek, ki združuje nasprotnike ločitve, splava, emancipacije žensk in pravic LGBT-skupnosti, predstavlja nevaren napad na pridobljene pravice.

Razlog je Svetovni kongres družin: shod ultra konservativnih organizacij, ki se pri zagovoru patriarhalne – ali po njihovem mnenju "tradicionalne" – družine sklicujejo na krščanske vrednote. Gibanje sta sredi devetdesetih sprožila ameriški zgodovinar Alan Carlson in ruski sociolog Anatolij Antonov, ki sta za demografski upad v državah severa okrivila feminizem in spolno osvoboditev. Pozneje so se boju proti emancipaciji žensk, pravicam do ločitve in splava ter proti enakopravnosti istospolnih pridružili nekatera verstva in politiki.

"Rast prebivalstva v Italiji je negativna. Če bo šlo tako naprej, leta '50 ne bo več Italijanov, pred tem pa bo država postala velik hospic," je ob robu zasedanja izjavil senator Simone Pillon, predlagatelj zakona, s katerim naj bi v Italiji otežili razvezo.

Govornik na kongresu je bil tudi Matteo Salvini. Foto: Reuters
Govornik na kongresu je bil tudi Matteo Salvini. Foto: Reuters

Vodja njegove stranke in podpredsednik vlade, ločenec Matteo Salvini, je v Veroni poudaril, da ne bo postavljal pod vprašaj zakonitosti splava. Zato pa proti splavu te dni grmi eden izmed organizatorjev veronskega kongresa Massimo Gandolfini, ki meni, da so v 40 letih od legalizacije v Italiji "pobili šest milijonov otrok". Ne pove, da število abortusov, odkar so zakoniti, vztrajno pada.

In še uradno mnenje Katoliške cerkve. Papež Frančišek je med letom v Maroko danes izjavil, da se mu zdi stališče državnega sekretarja Parolina "pravično in uravnoteženo". In kakšno je? Vatikan se strinja s prizadevanji za zaščito družine, toda metoda Svetovnega kongresa družin je – zgrešena.