Foto: EPA
Foto: EPA

Po besedah Thomasa Kunza iz lokalne uprave okrožja Saška Švica požar divja na območju, ki ga je mogoče nadzirati, vendar pa plameni še vedno prihajajo iz tal. Pod zemljo namreč še vedno tli, suho in trdo zemljo pa je treba izkopati z lopatami, da bi pogasili tlečo žerjavico.

Kot je še dejal, gre za fizično zelo naporno operacijo, poleg tega pa delo otežujejo visoke temperature, zaradi katerih se zemlja, ki jo namočijo s pomočjo razpršilnikov za namakanje večjih površin, da bi pogasili ogenj v tleh, hitreje izsuši in ne prodre globlje v tla, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V pomoč bi bila večja količina dežja, a po napovedih nemškega meteorološkega urada tega v tem tednu še ni pričakovati.

Požar se je v narodni park Saška Švica konec julija razširil iz sosednjega narodnega parka Češka Švica na severozahodu Češke. Na češki strani so razmere po navedbah tamkajšnjih oblasti pod nadzorom.

Z ognjem pa se še naprej bojujejo tudi gasilci v Berlinu, ki skušajo pogasiti požar v gozdu Grunewald, ki je izbruhnil pred štirimi dnevi zaradi eksplozije v skladišču streliva in eksploziva, ki ga uporablja policija. Razmere tam so po poročanju nemških medijev stabilne, čeprav še naprej nevarne.

Težave v rečnem prometu

V Nemčiji se medtem zaradi visokih temperatur in dolgotrajne suše spopadajo tudi s težavami v rečnem prometu. Vodostaj reke Ren, ki je ena ključnih tovornih rečnih prometnih poti v Nemčiji, se je zaradi vročega vremena prejšnji konec tedna znova znižal, kar predstavlja velik logistični izziv in bi lahko privedlo do težav v oskrbi in proizvodnji.

Tovorni promet po Renu, ki povezuje industrijska središča v državi s pristanišči ob Severnem morju, sicer poteka naprej, vendar so ladje v nekaterih primerih prisiljene pluti z le četrtino polne kapacitete tovora, so opozorili predstavniki rečnega prometa in trgovci. Nizki vodostaj Rena bi lahko vplival tudi na delovanje velikih nemških termoelektrarn v prihodnjem mesecu.

Hud požar v Liguriji

Hud požar divja tudi v bližini pristaniškega mesta Savona v severnoitalijanski pokrajini Ligurija. Ogenj, ki od sobote ogroža gozdove blizu krajev Arnasco in Villanova d'Albenga, se še naprej nevarno širi. Razmere so se ponoči zaostrile v bližini letališča Villanova, kjer so morali evakuirati 120 ljudi, poročajo italijanski mediji.

Ogenj je uničil nekaj hiš, več drugih objektov pa je ogroženih. Pri gašenju pomagajo tudi helikopterji in letala kanader, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na kraškem območju dežele Furlanije - Julijske krajine so se medtem razmere po hudih požarih v zadnjih tednih počasi normalizirale. Železniški promet med Tržičem in Trstom naj bi po večkratnih prekinitvah zaradi požarov prejšnji konec tedna danes znova postopno stekel.

Obsežen požar je v soboto izbruhnil tudi na območju Devina in Sesljana, vendar so se razmere tam medtem večinoma umirile, stanje pa je pod nadzorom, je po poročanju Primorskega dnevnika v nedeljo povedal podžupan občine Devin - Nabrežina Mitja Petelin.